TIMISOARA. Administratia Fritz cumpara consultanta pentru proiectul viitorului Spital Municipal de la Timisoara de la IFC, divizia de investitii a Bancii Mondiale, in conditii ce ridica multe semne de intrebare.
Acordul pentru aceasta achizitie a fost dat vineri de catre Consiliul Local, caruia primaria i-a supus aprobarii acest parteneriat incheiat direct, fara licitatie. In baza lui, IFC (Corporatia Financiara Internationala) va realiza documentatia: Studiul de prefezabilitate, Studiul de fezabilitate si Caietul de Sarcini pentru ridicarea viitorului spital, a carui constructie o va face partenerul, apoi Timisoara o va plati in rate pe foarte multi ani.
Conform intelegerii cu IFC, 250.000 de euro ii vor fi platiti de la bugetul local astfel: 100.000 de euro Studiul de prefezabilitate, 100.000 de euro Studiul de fezabilitate, 50.000 de euro caietul de sarcini. Apoi, in baza parteneriatului, specialistii IFC ii vor ajuta pe reprezentantii Primariei Timisoara sa gaseasca o firma care sa proiecteze, sa finanteze si sa ridice viitorul spital estimat cu peste 100 de milioane de euro.
Cu alte cuvinte, consultanta nu garanteaza construirea unitatii medicale, cu 300-400 de paturi, despre care vorbeste administratia Fritz, si care oricum nu ar putea aduna laolalta toate sectiile actualului Spital Municipal Timisoara, care numara 1018 paturi.
Celor 250.000 de euro din bugetul Timisoarei li se va adauga un onorariu total de succes de 1.250.000 de euro catre IFC Advisory, bani care vor fi achitati de catre firma care se va asocia cu primaria sa construiasca spitalul.
„Modelul pe care vi-l propun este sa gasim o firma privata care va ridica pe banii ei un spital si care o sa ne predea la cheie aceasta cladire, iar noi, timp de probabil 20 de ani, vom plati o suma lunara sau anuala pentru acest spital si firma respectiva se va ocupa inclusiv de mentenanta, pe perioada contractului, iar la finalul contractului va fi predata catre primarie.
Nu facem aici nimic userist, nu facem aici nimic cu oculta mondiala, ci este un instrument pionier si modern, serios si validat, si care nu poate fi politizat.
Concret, echipa de la IFC ar face un studiu de prefezabilitate in care ar determina fezabilitatea financiara a acestui proiect, apoi un SF care va fi votat in Consiliul Local, va stabili conditiile si va structura financiar aceasta propunere, pe cati ani, la ce costuri, pentru cate paturi va fi facut acest spital…
Eu cred ca este singura noastra sansa sa vedem un nou spital municipal in urmatorii 10 ani. Primaria a mai inceput de administratia anterioara, a mai avansat si maternitatea, unde putem sa facem un proiect tehnic, avem si autorizatia de constructie, dar ne blocam in felul de a finanta un astfel de proiect, asta e si motivul pentru care nu avem maternitate„, le-a spus Dominic Fritz consilierilor locali, vineri.
De profesie avocat, consilierul local Roxana Iliescu a cerut explicatii in legatura cu sumele prevazute in contractul cu IFC, respectiv cu o serie de chestiuni care lipsesc din documente, desi ar fi trebuit sa fie prevazute.
„Proiectul in sine, construirea unui nou spital municipal, este oportun si asteptat de toti timisorenii. E un proiect cu o perspectiva de realizare destul de indepartata, suntem in fata unui prim pas, respectiv contractul intre municipiu si IFC. Un prim pas facut extrem de gresit inca de la inceput, plecand de la premisa ca discutia asta o avem de 2 ani de zile.
In timpul asta, ne-ati prezentat o comisie din partea acestei autoritati venita in Timisoara. N-am mai discutat apoi nimic despre acest proiect si discutam acum, inainte de alegeri.
Conform spuselor dvs de acum 2 ani, acest contract acord ar fi urmat sa ne coste 100.000 de euro. Ati spus dvs ca reprezentantii ICF o sa puna 100.000 de euro si contributia municipiului va fi tot de 100.000 de euro. In contract este prevazut un cost de 250.000 de euro si un onorariu de succes de 1.250.000 euro. Ce este foarte interesant… veti spune ca nu sunt platiti de municipiu, ci de viitorul nostru partener, dar ce ne asumam este obligatia de a avea o clauza suspensibila, trebuie sa ne asiguram ca acel onorariu va fi platit de viitorul partener, in 15 zile de la semnarea contractului cu noi.
Pe langa costurile la care am facut referire, ne asumam si alte costuri, care nu sunt trecute in contract. Se mentioneaza ca aceste costuri cad in sarcina exclusiva a municipiului. O prima intrebare – cum s a ajuns de la 100.000 de euro la noile costuri din contract.
Vreau sa va intreb daca acest contract a fost negociat sau, daca a existat o negoiciere, cine sunt responsabilii din partea primariei care au reprezentat clauzele contractuale cu cei de la IFC.
Vad ca in contract este prevazut faptul ca va fi un reprezentat din partea municipiului care va coordona executia aestui contract. Numai ca lipseste cu desavarsuire. Cine va fi persoana care reprezinta municipiul in relatia cu IFC.
Ultima intrebare – termenul de livrare a serviciilor pe care noi le platim. Se mentioneaza ca nu avem termene fixe„, a intrebat Roxana Iliescu pe marginea contractului pe care Dominic Fritz le-a cerut alesilor locali sa il voteze.
La solicitarile consilierei, Dominic Fritz fie nu a raspuns, fie a fost evaziv.
„La prima intrebare, repet de ce totul a intarziat mai mult decat mi as fi dorit, tocmai pentru ca s-a schimbat legea PPP-urilor (Parteneriat Public Privat, n.r.), in legislatia romaneasca, un SF trebuie sa contina extrem de multe detalii care, de fapt, determina in mare masura proiectul tehnic, si pentru astfel de parteneriate, e foarte important ca ofertantii sa vina cu diverse variante, tocmai ca ei sa vina cu propuneri de economisire. Lucru ce nu a fost posibil in legislatia veche si tocmai aceasta echipa cu care vrem sa lucram si noi a lucrat cu ministerele pentru aceasta schimbare.
Ne-am hotarat sa nu facem doar prefezabilitatea, ci toti pasii pana la licitatie, de aceea costul e mai mare. Nicio primarie, niciun minister nu ar fi in stare sa duca un astfel de proces, pentru ca este un concept nou, asta e tocmai motivul de ce noi vrem sa mergem cu o echipa profesionista, care a aratat ca este in stare sa construiasca noi spitale de la zero. Asta e si raspunsul despre acest comision de succes. Daca inca credeti ca noi primim ceva pe gratis in lumea asta, atunci nu stiu in ce lume traiti. Orice fel de greseala in aceasta etapa se plateste de 10 ori mai mult. De ce lucrarile se scumpesc pe parcursul lucrarilor? Acest comision nu va fi platit de primarie, ci de firma care va castiga. Asta este pretul pe care tre sa ni-l asumam.
Nu este un contract tip, a fost negociat de o echipa din primarie, in frunte cu doamna Radu, care a fost 2 ani si directoare la DSP, care este si jurista. Ea, impreuna cu o echipa mai larga din primarie, a negociat acest contract si de accea pot sa spun ca este un contract care nu ne dezavantajeaza„, a sustinut primarul Timisoarei.
Dominic Fritz, contrazis de Roxana Iliescu si Dan Diaconu
Roxana Iliescu nu s-a multumit cu raspunsul edilului si a atras atentia ca Dominic Fritz ar fi mintit in privinta echipei de negociere, intrucat Florentina Radu, protagonista mai multor articole de presa in care s-a aratat ca aceasta ar fi incalcat legea in repetate randuri inca de cand era la carma Directiei de Sanatate Publica de unde a fost transferata la Primaria Timisoara .
„Intrebarea mea cred ca este justificata, criteriul de ce 250.000 de euro, si nu 500, de ce nu 150.000 de euro. Mi se pare extrem de evaziv raspunsul dvs, si ma raportez la discutiile de acum 2 ani. Nu cred ca ne-ati prezentat un criteriu clar, cine a stabilit acest pret. Celelalte aspecte, referitoare la cheltuielile pe care ni le asumam in acest contract, dar fara sume.
Doamna Radu face parte din aparatul de specialitate de doar cateva saptamani. Nu puteti sa ne spuneti ca a condus echipa de negocieri cu IFC. Mi s-ar fi parut onest sa stim care sunt persoanele din cadrul primariei care au facut parte din echipa de negocieri. Daca nu vreti sa le mentionati, asta este situatia, dar eu cred ca ar fi trebuit sa stim.
Nu puteti sa ne spuneti la modul general ca dvs si aparatul din primarie veti gestiona. In contract e trecuta o persoana, o singura persoana.
Noi, dand un vot azi pe acest proiect de hotarare, dvs va trebui sa puneti o persoana acolo si mi se pare normal sa stim cine va fi persoana pe care o desemnati coordonator al acestui contract. Sunt trecute in contract responsabilitati cu subiect si predicat„, a adaugat Roxana Iliescu.
Si consilierul local Dan Diaconu l-a contrazis pe primarul Dominic Fritz.
„O sa incerc si eu sa ne mentinem in afara retoricii campaniei electorale, desi pana la urma momentul ales are legatura cu campania. Eu m-am uitat cu atentie la modificarile pe care le aduce noua lege, si nu studiul de fezabilitate ar putea sa schimbe optica, mai ales ca dvs achizitionati SF de la IFC. Nu veti trece peste zona de studiu de fezabilitate. Este in contract. Aceasta modificare legislativa nu cred ca v-a impiedicat sa faceti acest contract in urma cu un an, doi sau 6 luni. Ce aduce nou este modul de finantare.
Sa lasam momentul electoral si v-as pune cateva intrebari ca sa fiu convins ca as acorda un vot corect.
De ce alegem acest sistem, tehnic vorbind – niciun proiect de parteneriat public-privat nu s-a realizat in Romania pana acum. Din lista proiectelor din ordonanta, mai mult de jumatate a avut ca consultant ifc ul. Niciunul nu e in vreo faza de executie – Autostrada Bucuresti-Brasov, spitale.
De ce aceasta solutie? Desi apare in lege, implementatorul acestui proiect este o intreprindere comuna intre autoritatea publica si partenerul de proiect. In momentul in care aceasta intreprindere este construita, nu autoritatea publica poate fi beneficiara a fondurilor locale, ci acea intreprindere, ceea ce ne duce catre zero la accesarea de fonduri.
De ce nu apelati la o solutie care pastreaza proprietatea proiectului, asigurand si finantarea. Nu cred ca e cineva in Timisoara care s-ar opune unei emiteri de obligatiuni sau chiar luarea unui credit, pentru ca nevoia unui spital e extrem de mare„, a intrebat Dan Diaconu.
Intrebat de viceprimarul Cosmin Tabara ce garantii ofera IFC in schimbul acestor bani, ca sa nu ajungem in situatia in care doar platim iarasi niste studii scumpe, primarul Dominic Fritz a spus ca varianta unui contract direct cu Banca Mondiala, fara licitatie, i se pare cea mai sigura varianta.
„Firma privata nu va vedea niciun ban pana nu se va vedea aceasta cladire, ceea ce este cel mai important stimulent. Pentru ca altfel n-o sa vada niciun leu. Nu au niciun interes sa traga de timp, ci sa termine, pentru ca doar atunci vor vedea banii. Nu facem o licitatie care sa ne faca un PPP, tocmai pentru ca exista pe plan mondial un numar foarte limitat de organisme care au expertiza si integritate. Cea mai sigura varianta este pentru noi sa putem contracta Banca Mondiala direct, fara sa mai facem o licitatie la care cine stie care vine„, a spus Dominic Fritz.
Roxana Iliescu: Banii aia multi ce trebuie platiti in 15 zile nu reprezinta nicio garantie ca vom avea spitalul
Consilierul local i-a explicat primarului Dominic Fritz ca plata contractului in 15 zile de la incheierea parteneriatului nu reprezinta absolut nicio garantie ca Timisoara va avea noul spital municipal.
„Cei 1.250.000 de euro onorariu de succes… gresiti cand afirmati ca aia este garantia realizarii acestui proiect. Banii respectivi trebuie sa fie platiti in 15 zile de la momentul in care noi semnam cu privatul care va realiza executia. N-are cum sa fie aia garantia. Daca respectivul isi va onora sau nu atributiile ramane o nebuloasa, dar banii vor fi platiti„, a spus transant consilierul local.
„Primul leu din bani publici va fi virat in ziua in care noi vom primi cheia. Sistemul public, asa cum este azi in Romania, nu este in stare sa duca astfel de proiecte foarte mari si costisitoare la bun sfarsit intr-un timp util.
Eu cred ca avem de decis de a face un pas spre un spital care poate sa devina realitate in urmatorii 5 ani vs sa stam sa incercam sa facem studii, sa mai asteptam 10 ani si dupa ramanem cu un proiect si cu un SF mult invechit. (…) Azi, sa platim 250.000 de euro pentru a avea un spital in urmatorii 5 ani e mult mai logic„, a sustinut primarul Dominic Fritz.
Edilul a cerut apoi votul consilierilor locali. 15 au decis sa aprobe hotararea privind contractul cu IFC.