Consultatii la domiciliu, contributie personala de la pacienti pentru servicii medicale in spitale private si pachet de preventie pentru cei de peste 40 de ani. Schimbari importante in Sanatate de la 1 iulie

Se schimba conditiile de acordare a asistentei medicale, medicamentelor si dispozitivelor medicale, se introduc notiuni precum devizul estimativ pe care pacientii care se interneaza in spitalele private trebuie sa il primeasca cu cel mult cinci zile inainte de internare, dar si contributia personala pe care pacientii care merg la aceste spitale o pot plati. Toate se regasesc in hotararea adoptata sambata de Guvern.

Printre schimbarile care survin de la 1 iulie in contractul cadru se numara posibilitatea recomandarii de servicii conexe actului medical furnizate de fizioterapeuti si psihologi pacientilor care au avut COVID-19, cresterea numarului de vizite la domiciliu decontate medicilor de familie, dar si asigurarea unui ‘pachet de preventie’ celor de peste 40 de ani, care prevede pana la trei consultatii pentru evaluarea riscului si monitorizare medicala, potrivit unui comunicat al CNAS.

Noul contract-cadru modifica si relatia dintre medicul de familie si pacient, dand posibilitatea medicilor de familie sa creasca numarul de consultatii date la domiciliu asiguratilor din lista proprie. Astfel, de la 1 iulie se va deconta o consultatie la domiciliu pe luna pentru toate tipurile de afectiuni cronice/asigurat, in conditiile in care pana acum, se decontau cel mult patru consultatii/an pentru pacientii cu boli cronice.

In plus, a fost introdusa o noua consultatie la domiciliu pentru urmarirea lauzei la 4 saptamani de la nastere, fata de consultatia la domiciliu de care aceasta beneficiaza la externarea din maternitate.

„Medicii de familie pot acorda noi servicii, conform curriculei de pregatire, pentru pacientii din listele proprii: spirometrie, masurarea ambulatorie a tensiunii arteriale timp de 24 de ore, masurarea indicelui de presiune glezna – brat, efectuare si interpretare EKG pentru monitorizarea bolilor cardiovasculare confirmate”, se mai arata in comunicatul CNAS.

Pacientii cu afectiuni cronice pot primi in continuare consultatii la distanta acordate de medicii de familie si de medicii de alte specialitati din ambulatoriul clinic. Tot la distanta se pot face terapiile psihiatrice si serviciile conexe actului medical furnizate de psiholog si logoped.

„Avand in vedere efectele pe termen lung constatate la pacienti dupa infectia cu virusul SARS CoV-2, in special la nivel pulmonar si cardiac, medicii specialisti cardiologi si pneumologi vor putea recomanda acestora servicii conexe actului medical furnizate de fizioterapeuti, precum si de psihologi in specialitatea psihologie clinica, consiliere psihologica si psihoterapie”, este o alta modificare adusa contractului-cadru.

Actul normativ adoptat sambata aduce modificari si in relatia dintre spitalele private aflate in relatie contractuala cu casele de asigurari de sanatate si pacienti.

Astfel, unitatile medicale private pot percepe o contributie personala de la pacienti. In relatia dintre spitalele private si asigurati este introdusa notiunea de consimtamant exprimat in scris al asiguratului sau reprezentantului legal al acestuia cu privire la serviciile spitalicesti medicale si nemedicale pe care urmeaza sa le primeasca de la furnizorii privati in contract cu casele de asigurari de sanatate si costurile asociate acestora.

De asemenea, spitalele private vor fi obligate sa prezinte pacientului un deviz estimativ, inainte de internare, cu valabilitatea de 5 zile lucratoare de la data inmanarii acestuia pacientului. Documentul va cuprinde costurile medicale directe estimate pentru rezolvarea cazului si costurile serviciilor suplimentare estimate, atat cele medicale, cat si cele nemedicale. De asemenea, la externare spitalele private vor prezenta pacientilor un decont.

 

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. OK dar cat va costa toata „distractia”?
    Probabil ca mult, foarte mult, imposibil de achitat? (vezi de ex tarile UE anasate unde salarul minim este peste (putin) 1000 EURO si multi nu-si pot permite „distractia” (acolo insa cel putin nivelul asiguarii de baza este mult peste cel din RO)
    In plus taxele cresc odata cu trecerea anilor, devenind prohibitive ptr „muritorii de rand”.
    In plus, pot apare si viitoare practici …. (dubioase?).
    PS. Mi-a placut fraza … este introdusa notiunea de consimtamant exprimat in scris al asiguratului sau reprezentantului legal al acestuia cu privire la serviciile spitalicesti medicale si nemedicale pe care urmeaza sa le primeasca de la furnizorii privati in contract cu casele de asigurari de sanatate si costurile asociate acestora.

  2. Ciocoii noi preocupati de dreptul la moarte.

  3. Consens : distrugem spitalele de stat si acaparam cea mai mare banca din Romania, pe numele ei Casa nationala de asigurari. In doi trei ani sa te tii preturi.