TIMISOARA. Facuti de primarul Timisoarei drept ‘interlopi care au luat cu japca domeniul public al municipiului, lucru tolerat si poate chiar sprijinit de anumite institutii locale‘, proprietarii firmelor care au avut sau au afaceri in fostele baze sportive de pe malul canalului Bega reactioneaza.
Insotiti de avocati, acestia au sustinut ca Dominic Fritz minte, ca n-au construit nimic ilegal si ca si-au platit darile.
Dominic Fritz vorbea de imobile din zone in care „patrimoniul orasului a fost furat bucata cu bucata” si a prezentat chiar o harta a acestor locatii.
„Incepem aici, cu Terasa Boss, unde este o mica cladire galbena, care apartine Primariei Timisoara, si in jurul careia s-au dezvoltat tot felul de constructii si chiar si o parcare ilegala. Aici avem un teren din domeniul public de 6.425 mp, cu o valoare estimata de 2,5 milioane de euro, ocupat ilegal. Nu exista contract de concesiune, nu exista autorizatie de construire pentru cladiri noi, nu are autorizatie de functionare, nici aviz de la ISU, si exista si aceasta parcare ilegala de 2.000 mp„, spunea Dominic Fritz in aprilie.
Miki Boxeru’: Terasa BOSS a fost construita acum vreo 70 de ani, n-am ridicat-o eu
Antrenorul de box si kickbox Miki Viel, cunoscut drept Miki Boxeru, cel care a detinut in urma cu multi ani terasa Boss, spune ca in acel spatiu nu a mai functionat nimic din 2014, insa a continuat sa plateasca impozit pe teren. Miki Viel adauga ca el nu a construit nimic pe spatiul unde era chirias.
„Ca sa iasa la televizor putea foarte bine sa mearga la instanta, sa iasa frumos, numai ca toata ziua iese ca o mireasa si face filmari.
Eu in cladirea asta nu am construit nimic, eu numai am bagat bani in cladire. Terasa despre care vorbeste primarul, ca habar nu are despre ce vorbeste, terasa aia a construit-o fabrica de bere care avea intelegere cu Primaria, cu cei care erau in primarie la vremea aia. Si a fost o constructie care se demonteaza. Eu am demontat-o. Nu cum spune ca vine si demoleaza. Sa vina sa demoleze. Cladirea asta, despre care spune ca vine si o demoleaza, are vreo 70 de ani, nu stiu daca era nascut dumnealui atunci.
In plus, eu am un contract. Eu, cand am facut contractul, am facut cu Clubul Sportiv Banatul si este valabil pana in 2033… Eu am un contract de mediere cu Clubul Sportiv. In momentul in care au pierdut ei, nu am mai platit chiria, am platit intretinerea, impozitul pe teren, aproape 70 de milioane in fiecare an. Cei din primarie, daca spun ca e terenul lor, cine trebuia sa plateasca impozitul, chiriasul sau cine? Noi am platit impozitul. Din 2014 nu mai functioneaza nimic pentru ca nu mi-au mai dat autorizatie de functionare„, a spus Miki Viel.
Fratii Ciuta: La No Name poate demola umbrelutele si baldachinele, constructia doar prin Hotarare de Guvern
Un alt teren despre care primarul Fritz spunea ca „l-a readus in patrimoniul orasului” este cel pe care se afla strandul si terasa No Name.
„Apoi avem terasa si strandul No Name – un teren de peste 6.500 mp, cu o valoare estimata de 2,6 milioane euro; nu exista contract de concesiune sau inchiriere, nu are autorizatie de construire si nici aviz ISU„, spunea acelasi Dominic Fritz in urma cu o jumatate de an.
Fratii Viorel si Ovidiu Ciuta, proprietarii clubului No Name, spun ca ei au platit la zi taxele pe teren pana in 2020, de cand primaria nu a mai emis facturi, dar afirma ca nu au construit nimic ilegal.
„Aceste cladiri au fost construite pe munca patriotica, pe terenul statului roman, pe decretul dat de Ceausescu. Au fost construite legal.
Cladirile pana in 2020 se pot intabula pe certificat fiscal pe zero, (n.r. fara datorii), pe care il avem, si cladirile mai vechi de 3 ani, cu o expertiza. Cladirile esentiale de la clubul No Name sunt construite de catre Sindicat, pe vremea decretului dat de Ceausescu. Noi doar am imbunatatit.
In procesul actual, ce nu stie lumea si vad ca e o minciuna a Primariei, care e pe rol, si vine si demoleaza (primarul, n.r.), se refera doar la niste chestii din interiorul clubului, respectiv 2 baldachine, un gard, o terasa, o scena, o toaleta si un depozit, lucruri care nu necesita autorizatie de constructie, nu au fundatie, lucruri care au fost facute de noi pentru imbunatatirea activitatii, pentru ca nu poti sa stai la strand fara sa ai un baldachin. Nu poti sa stai la strand fara sa stai sub umbrela. Si asta este obiectul acestui proces de care spune domnul Fritz ca noi am pierdut si maine vine si baga buldozerele.
O minciuna sfruntata. Noi asteptam minuta si va rog sa vedeti la ce se refera actualul proces. Nicidecum ca vine si demoleaza No Name. Este o baza sportiva, pe care nu poti sa o demolezi decat prin ordonanta de Guvern si, daca noul proprietar intra ca nou proprietar al terenului, e obligat sa o construiasca in alta parte, pe aceeasi suprafata„, au transmis fratii Ciuta.
La intalnirea din Parcul Justitiei au fost prezenti si reprezentanti ai municipalitatii, viceprimarul Cosmin Tabara si consilierii locali Lucian Caldararu si Simion Mosiu.
„In primul rand vreau sa specific eu ca cunosc activitatea fratilor Ciuta, cred ca ne cunoastem de dinainte de ’89 si au fost printre primii investitori din acest oras. Mie mi se pare ciudat ca li se reproseaza ceva. Adica, cuiva caruia nu-i emiti o factura pe ceva, pe un spatiu, pe un teren si apoi ii reprosezi ca sta acolo ilegal…. este pur si simplu rea intentie.
Nu vad ce interes are primaria sa nu incaseze niste bani. Primaria a inchis pana acum mai multe spatii comerciale, si ma refer la doua frizerii in centru, urmeaza aceste spatii de pe malul Begheiului, dar nu a inceput prin a face Uszoda, de exemplu, bazele sportive de pe Titulescu, care sunt in paragina. Numai sa desfiintam fara a pune ceva la loc e clar o rea intentie. Iar aceste apelative de <interlop> si mai stiu eu cum au fost cu totii facuti niste oameni care au investit in orasul asta sunt facute de niste oameni care profita de investitori si de banii cetateanului„, a declarat consilierul local Simion Mosiu.
In urma cu 6 luni, primarul Dominic Fritz a facut publica o lista cu sapte terenuri ale Primariei pe care s-ar fi ridicat ilegal diferite constructii. Pe langa Terasa Boss si strandul No Name, pe aceasta lista se mai afla restaurantul Gatsby, fosta baza sportiva Electrometal, strandul ZHH Termal, strandul Lemon si Heaven.