Opinia Timisoarei

Contre intre Dominic Fritz si Alfred Simonis. Primul de plange ca Timisoara ramane fara 13 milioane de euro, al doilea dezvaluie ca, de fapt, orasul primeste 22 de milioane de euro in plus

TIMISOARA. Au aparut primele contre intre Dominic Fritz și Alfred Simonis. Motivul: banii de la bugetul national, adoptat miercuri in Parlament.

In timp ce Dominic Fritz se plânge că bugetul Timișoarei rămâne fără 13 milioane de euro, bani pe care trebuie să îi lase la Bucuresti, spune edilul, la bugetul național pentru ”taxa pe hărnicie”, președintele Consiliului Județean Timiș, Alfred Simonis dezvăluie că, de fapt, bugetul Timișoarei, din acest an, este cu 110 milioane de lei, adică 22 milioane de euro, mai mare decât cel de anul trecut. Aceasta în urma unui nou calcul de repartizare a fondurilor obținute prin eliminarea unor facilități fiscale.

CITESTE SI: Tot mai rau. Creste alarmant numarul de bolnavi de gripa si viroze, la Timisoara si in judet. Unde primesc pacientii primul ajutor? Anuntul DSP

”Au inventat-o și pe asta: o taxă pe hărnicie. Iar Timișoara trebuie să lase încă 13 milioane de euro la bugetul de stat. În mod normal, 63% din impozitul pe venit din munca timișorenilor rămâne aici la nivel local. Dar majoritatea PSD-PNL a votat ieri un amendament la legea bugetului care pedepsește orașele performante. În caz că veniturile municipiului din cota pe impozitul pe venit sunt peste medie, pentru fiecare leu cu care suntem peste medie, va trebui să virăm 15% extra la bugetul de stat. Sună complicat, dar e simplu: media națională a cotei este preconizată să fie de 2.000 lei impozit pe venit per cap locuitor. La Timișoara, unde nu prea avem șomaj și salariile sunt mai bune, media e estimată la 3.700 lei, aproape dublu decât media națională. Pe diferența de 1.700 lei trebuie să dăm pentru fiecare timișorean taxa de hărnicie de 15% la guvern”, a atras atenția, Dominic Fritz.

Președintele Consiliului Județean Timiș, Alfred Simonis, demontează lamentarile lui Dominic Fritz si precizează că, în realitate, Timișoara va avea in 2025 un buget mai mare cu 110 milioane lei, adică 22 milioane de euro, decât anul trecut.

Bugetul Timișoarei va fi mai mare decât anul trecut cu 110 milioane de lei. În urma discuțiilor purtate în coaliția de guvernare, am stabilit un mecanism de calcul și repartizare a fondurilor obținute prin eliminarea facilităților fiscale pentru anumite categorii socio-profesionale. Astfel, autoritățile locale își vor putea crește veniturile proprii din acești bani. Practic, Timișoara va avea în acest an 110 milioane lei în plus față de 2024. Totodată, prin bugetul votat aseară de parlamentarii coaliției, mai multe comune din Timiș, inclusiv cele conduse de primari USR, vor primi bani pentru invesții. M-aș bucura ca sumele ce vor veni de la bugetul de stat în Timiș, dar și cele 110 milioane de lei care vor fi un plus la bugetul Timișoarei, să fie folosite mai mult pentru implementarea unor proiecte majore, concrete, și mai puțin pe studii de fezabilitate”, a anunțat Alfred Simonis.

Și CJ Timiș primește mai mulți bani de la bugetul național, la fel și mai multe primării.

Timișul și Timișoara, dar și celelalte 98 de localități sunt un tot unitar și trebuie susținute în mod egal. Investițiile trebuie să vizeze, în primul rând, sănătatea, învățământul și infrastructura rutieră. Este important ca fiecare leu cheltuit să aducă beneficii pe termen lung.
Pe de altă parte, atât Consiliul Județean Timiș cât și mai multe UAT-uri vor beneficia de bani în plus de la bugetul de stat. CJT, spre exemplu, va primi 17 de milioane de lei pentru diverse proiecte, alte 10 milioane destinate infrastructurii rutiere și 20 de milioane de lei vor ajuta la implementarea unor proiecte importante pentru comunele din județ”, a afirmat Simonis.

Exit mobile version