Potrivit rezultatelor celui mai recent studiu realizat de IMAS, o firma renumita in domeniul cercetarii de piata, 58% de romani nu merg la controalele medicale de rutina sau le fac doar atunci cand nu stau bine cu sanatatea. Mai mult, aproximativ 10% din romani nu au fost niciodata la un astfel de control!
Medicul de familie, cel mai important
Pentru a preveni bolile trebuie sa ii facem macar o data pe an o vizita medicului de familie. El stabileste ce fel de analize ar trebui sa ne facem si ne trimite la un specialist in domeniu. Din pacate insa, pentru a face analizele, trebuie sa scoatem si ceva bani din buzunar.
In Timisoara, de exemplu, medicii de familie au incheiat contracte cu mai multe laboratoare din oras, insa acestea nu ofera decat cateva pachete de analize gratuite pe an. Dr. Delia Cionca Guler are peste 3.000 de pacienti inscrisi pe liste. Le poate oferi analize gratuite doar la 50 dintre ei, iar acestia se nimeresc sa fie tot bolnavi, pentru ca se aleg urgentele.
”Nici macar un sfert dintre ei nu isi fac controalele anuale. Pe vremea ministrului Eugen Nicolaescu, cand isi puteau face analize gratuite in luna in care s-au nascut, toti pacientii erau la noi la usa. Acum nu mai vin, ca se fac pe bani. Daca nu au probleme, nu vin, pentru ca nu sunt deloc constiinciosi. Mai sunt batrani care mai cer analize, care au timp, dar sunt pacienti care se inscriu pe lista si nu vin ani intregi la control”, ne-a povestit medicul Delia Cionca Guler.
In urma cu cativa ani, a semnat contracte de colaborare cu trei laboratoare din Timisoara, care ii ofera mult prea putine analize gratuite pentru pacienti: la un laborator are aproape 30 de analize in sase luni, la altul 10, iar cu alte centre medicale lucreaza doar contra cost.
Investigatiile anuale sunt obligatorii… in strainatate
In multe tari, controalele medicale periodice sunt obligatorii, iar cei care nu le fac primesc amenzi atat de mari incat si-ar fi dorit sa le fi facut. La noi insa, pe nimeni nu intereseaza sanatatea oamenilor.
”Este o preventie. Este bine ca fiecare dintre cetatenii acestei tari sa faca acest control periodic pentru ca este bine pentru ei. Dar nu prea se face. Intervine raportul cost-eficienta: este mai ieftin sa previi decat sa tratezi. Sa zicem ca un cancer de col uterin este descoperit in faza incipienta: cat costa atunci cand l-ai descoperit la inceput si cat costa cand tumora s-a dezvoltat si cere operatii, zile de spitalizare, chimioterapie, radioterapie. Pentru toata lumea e bine, in primul rand pentru pacienti, apoi pentru medic, dar si pentru stat, pentru fondul de asigurari, ca nu se cheltuie banii aiurea”, ne-a declarat Claudia Iftode, presedintele Patronatului Medicilor de Familie Timis.
Problema s-ar putea reglementa legislativ, cred specialistii, pentru ca pacientii asigurati sa plateasca o parte din costul spitalizarii daca descopera o boala mult mai tarziu, ceea ce inseamna ca nu au facut examenul periodic. In Timisoara exista peste 200 de medici de familie, iar la nivelul judetului sunt aproape 500.
Analize scumpe
O baterie minima de analize, asa cum le numesc medicii, costa aproape 150 de lei. Macar o data pe an, sunt necesare investigatii pentru colesterol, glicemie, calciu, magneziu, o analiza de urina si altele.
”Asa ne dam seama daca dezvolta ceva cronic sau nu”, spune doctorul Delia Cionca Guler. Medicul de familie povesteste ca nici macar copiii care trebuie sa mearga la scoala nu isi mai fac analizele periodice, desi mai multe institutii de invatamant cer adeverinta cu rezultatele acestor controale.
Timisoreanca Ana Pop are 67 de ani si doar de cateva ori in viata a mers la un control periodic anual. A asteptat chiar si o luna pana sa prinda analize gratuite de la medicul de familie si a mers sa le faca tocmai cand boala i s-a agravat.
”Analizele costa foarte mult. Eu fac controale numai atunci cand e nevoie, cand iau deja medicamente. Asta este, dau mai multi bani, dar ii dau o data. M-a trimis doamna doctor cardiolog sa fac analize si am asteptat o luna dupa fonduri. Oricum, trebuia sa ma duc de un an la control, dar n-am avut bani”, ne-a spus Ana Pop, care acum are probleme mari cu inima. Poate daca se trata din timp, nu mai arunca atat de multi bani pe medicamente.