TIMISOARA. Odata cu venirea primaverii, prin oras au inceput sa apara si echipele care se ocupa de toaletarea copacilor din Timisoara. De acum inainte, curatarea arborilor nu se va mai face ‘dupa ureche’.
Directia de Mediu a Primariei Timisoara a convocat specialisti pentru a face o toaletare a copacilor cat mai corecta in oras, iar timisorenii sa nu se mai planga ca arborii sunt taiati la nimereala.
Studentii de la Universitatea de Stiinte Agricole a Banatului, profesori ai lor sau membri ai Asociatiei Peisagistilor au venit la prima lectie de toaletare pe bulevardul Mihai Viteazu.
Copacul ales pentru demonstratie a fost ulmul din fata Directiei Apelor Banat. Crengi uscate plecate de la baza trunchiului, dar si din coroana, sau care au fost taiate gresit in trecut au cazut rand pe rand sub drujbele muncitorilor angajati de Primarie.
„Le-am aratat cum sa taie crengile pentru ca arborele sa creasca armonios. El trebuie sa se dezvolte spre exterior, iar acea creanga care a fost lasata in interior nu isi avea locul acolo. Daca ar fi dupa mine, ar trebui sa mai taiem si din crengile care care vin peste carosabil, dar acelea inca sunt verzi. Noi ne bucuram ca am avut doua discutii cu domnul primar si ne-a ascultat ideile„, a spus pentru opiniatimisoarei.ro, unul dintre peisagistii prezenti la taiere.
Lectia aplicata ulmului din fata sediului Apelor Romane Banat va continua si cu alti copaci inalti din restul orasului.
„Au fost facute taieri demonstrative impreuna cu specialistii de la Universitatea de Stiinte Agricole ale Banatului. Lucram cu cei de la Facultatea de Peisagistica, de Silvicultura. Ne-am intalnit si cu cei de la Asociatia Arhitectilor Peisagisti, cu toate societatile comerciale care au contracte de intretinere a zonelor verzi, a locurilor de joaca si lucrari de lagare, si s-a stabilit modul de lucru. Mai precis cum ar trebui executate lucrarile de taiere, care pot fi lucrari de regenerare, de coronament, taieri de corectie. Sunt situatii in care prezinta pericol pentru gospodariile aflate la etaj. Locatia de pe Mihai Viteazu e una specifica in care exista gospodarii aeriene care sunt afectate de cresterea coronamentului arborilor de pe domeniul public, si implica un grad de dificultate mai mare pentru realizarea acestor lucrari. Scopul intalnirii a fost acela de a nu mai avea taieri radicale pe domeniul public, atunci cand nu se impun„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro, directorul Directiei de Mediu, Adrian Bere.
Studentii veniti la lectia de toaletare vor face practica alaturi de muncitorii primariei, in baza unui parteneriat intre Universitatea de Stiinte Agricole a Banatului si Primaria Timisoara. Ei vor participa la lucrarile pe care le vor face in teren firmele cu care municipalitatea are contracte.