TIMISOARA. Stejarul de aproape o suta de ani este grav afectat atat la radacina, cat si pe tulpina, iar la o furtuna mai serioasa s-ar putea prabusi. Copacul este un simbol al Timisoarei si a fost sadit de Regele Ferdinand si Regina Maria.
CITESTE SI: Porneste curatenia de primavara la Timisoara! Iata cand ajung masinile RETIM pe strada ta!
Este vorba despre unul dintre stejarii din fata Comandamentului Militar din Piata Libertatii din Timisoara. Nu se stie daca acesta este bolnav din cauza varstei destul de inaintate ori din cauza lucrarilor efectuate in Piata Libertatii in cadrul proiectului de reamenajare, insa, ceea ce se vede cu ochiul liber si nu are nevoie de vreo expertiza a unui specialist, e ca acest copac a fost atacat de o boala nemiloasa.
Astazi, voluntarii de la Salvo au fost chemati in ajutor. Unele dintre crengile batrane riscau sa se prabuseasca in capul trecatorilor.
„Formatiunea voluntara Salvo a fost solicitata pentru indepartarea unora dintre crengile stejarului ce prezentau un pericol iminent de prabusire in cazul unei furtuni sau a vantului ce a prezentat intensificari semnificative in ultimul timp. In acest sens, echipa Alpin din cadrul formatiunii Salvo, s-a deplasat la fata locului unde s-a procedat la instituirea unui perimetru de interventie temporar pentru siguranta trecatorilor si indepartarea crengilor slabite„, transmit reprezentantii SALVO.
Acest stejar a fost sadit in fata Comisariatului Militar din Timisoara, la 1 mai 1923, de catre Regele Ferdinand si Regina Maria, cu ocazia unei vizite in orasul de pe Bega.
Atunci, la baza stejarului a fost asezata si o placa ce amintea de momentul plantarii arborelui. Din pacate, aceasta a disparut.
Textul de pe placa memoriala asezata langa falnicul stejar, ce amintea de vremuri glorioase ale acestui neam, era urmatorul: ”Saditu-sa acest stejar în numele Tatalui, al Fiului, al Sfantului Duh, in anul 1923 luna mai, ziua intaia, sub glorioasa domnie a mejestatilor lor, Regele Ferdinand, fauritorul Romaniei Mari si de toti iubitei Regine Maria, print de coroana si mostenitor al tronului fiind Carol, prim sfetnic al tronului Ion I.C. Bratianu, iar episcop Ioan al Aradului. Saditu-sa acest stejar spre vesnica pomenire a tuturor romanilor si a sfintei incoronari savarsite in catedrala de la Alba Iulia in anul 1922 dupa Cristos spre bucuria intregului popor romanesc. Cresti cu vigoare arbore al incoronarii si fii simbol al Daciei Felix reinviate spre fericirea tarii si mandria neamului”.