Opinia Timisoarei

Costel Busuioc: Eu, un cioban, alaturi de Luciano Pavarotti sau Placido Domingo? E ceva ce nu se poate exprima in cuvinte…

Nascut la 21 octombrie 1974, Iasi
Starea civila: casatorit, patru copii
Activitatea profesionala: Cioban la Ghilad, spalator de vagoane, motostivuitorist, zilier in Spania.
Premii: Castigator al concursului international Hijos de Babel, a obtinut Discul de Aur pentru cel mai bun album de debut, pana in prezent, are 6 albume scoase.
Hobby: Calatoriile si muzica


Visul dumneavoastra s-a implinit doar dupa ce ati ajuns in Spania, v-ati creat acolo un nume si apoi ati revenit in tara. De ce nu s-a putut asta pe vremea cand erati un necunoscut in Romania?

Toate la timpul lor. N-as da vina pe cineva anume. Eu provin dintr-un mediu foarte jos social. Cei care au avut o familie care sa-i sustina au reusit mult mai repede. Eu sunt multumit si asa. Nu am niciun regret.

Aceeasi familie era si in Romania, si in Spania…

Da, doar ca in Romania mai sunt multe de pus la punct. Parerea mea este ca la nivel inalt se doreste prostirea si indobitocirea oamenilor. De aceea ii intoxica cu diferite programe, emisiuni, muzica. Sunt cautati in televiziuni doar unii artisti care au contracte cu diferite agentii. Sa va spun ceva, sunt artisti care lucreaza in Romania o luna, un an la o piesa sa sune bine. Muzica se face live, iar in Romania sunt putini artisti pe care-i tine cureaua sa cante live 1 ora jumate: Horia Brenciu, Stefan Banica si mai cativa.

Daca nu reuseati la „Hijos de Babel” ati fi vrut sa mergeti la o emisiune gen „Romanii au talent”?

Nu. Eu am refuzat o astfel de emisiune in Spania. Am avut ocazia sa merg acolo, dar nu am vrut. Am renuntat in dauna lui Hijos de Babel. Nu vreau sa fiu rautacios, dar nu puteam sa concurez cu cineva care trage parturi la comanda. In Spania la concursul pe care l-am refuzat asta se intampla. Nu reuseai sa numeri cate parturi tragea unul din concurenti. Eu am demnitate. Daca concuram cu ei, nu eram om. Asa ceva nu. La Hijos de Babel era altceva. Erau concurenti din Maroc, America de Sud, oameni cu muzica, cu o pregatire.

Ramaneti in Romania sau vreti sa plecati in strainatate?

Probabil ca n-o sa stau in Romania. Sunt un nationalist, insa nu sunt un ultra nationalist. Nu sunt suparat pe Romania. As vrea sa merg in strainatate, pentru ca pamantul este al nostru, al tuturor. Voi merge unde-mi va fi mai bine. Eu merg unde sunt chemat. In Spania sunt ceva semnale, in Italia, merg acolo unde lumea ma vorbeste de bine si unde ma doreste. Evident n-o sa ma duc dupa caruta care nu ma asteapta.

Sa intelegem ca Romania nu va asteapta?

Nu. In afara de Craiova si Bucuresti nimeni nu s-a dat in vant dupa mine. De exemplu, la Iasi, unde am promis un proiect de colaborare, au spus ca nu se compromit cu mine. N-au fost onorati cu mine si mi-am dat seama ca nu are rost. Eu am castigat in Spania un concurs, concurand cu oameni veniti din Imperiul  Spaniol, care daca e sa luam dupa istorie e unul dintre cele mai mari, dupa cel roman. Dar asta este… Eu in perioada dupa concurs am studiat foarte mult. M-am pregatit cu maestri, dar nu conteaza… Imediat dupa castigarea concursului cei de la Opera din Madrid mi-au spus ca usa mi-e deschisa la ei oricand.

Sunteti un ambasador al Romaniei. Ce a facut Romania pentru dumneavoastra?

Tin sa multumesc catorva romani: Fundatia Dinu Patriciu care mi-a fost alaturi si nu pot sa nu-i amintesc. Nu toti romanii sunt rai. Eu nu am nimic cu Romania, cu oamenii de rand. Daca am ceva, am cu cei care conduc destinele acestei tari. Romania mi-a oferit o bursa de studii pe care nu si-a onorat-o. Poate ca dumneavostra stiti ca domnul Ministru al Culturii, Adrian Iorgulescu, a spus atunci in direct, cand a fost concursul, ca-mi da o bursa. E o minciuna. Am trimis un avocat in numele meu si nu am reusit sa primim o audienta la domnia sa. I s-a spus de catre secretara dumnealui ca agenda sa este ocupata tot anul.

Dar pe plan local?

Am primit niste hartii care stau si acum in dulap. Ok, sunt frumoase, valoroase, dar nu tin de foame. La Ghilad sunt cetatean de onoare si pentru mine e o mare bucurie… dar, cam atat.

Vi s-a propus sa intrati in politica?

Nu, dar am fost folosit in scop politic. Am fost invitat la congresul PSD cand aveam contract cu Sony. Cand au vazut suma pe care o propuneau cei de la PSD ca sa cant, au fost foarte incantati. Am semnat contractul in care era specificat clar sa cant imnul Romaniei. Cand am ajuns in Bucuresti mi-au zis sa nu mai cant imnul sa cant „Vincero”. A trebui sa stau jumatate de ora sa aflu ca e „Vincere”, nu „Vincero” aria din „Nessun dorma”! Am primit niste telefoane de la domniile lor si mi-au spus intr-un final sa cant ce vreau eu. Si eu am cantat „Time to Say Goodbye”. Domniile lor au fost foarte suparati pe mine, in special domnul acela „Goagal”… Vanghelie. (rade)  Contractul era semnat pentru imnul Romaniei, daca au mai vrut sa cant, am cantat ce am vrut eu…

Nu v-ati gandit niciodata ca un alt gen de muzica, de exemplu manelele, ar fi putut sa va aduca mai multi bani?

Mi s-a pus pe masa 100.000 de euro cash sa cant manele, dar am refuzat. Constructia mea e de asa natura incat nu pot sa fac asta de dragul banilor. Mi s-au oferit sume imense. Eu provin dintr-o familie spirituala, nu pot sa fac asa ceva. Mi s-a mai propus odata sa divortez de nevasta mea, ca sa fiu comercial. Oferta venea din strainatate, bineinteles ca am refuzat, din aceleasi motive.

Si copii dumneavoastra sunt tot in domeniul muzicii, ce sanse au ei in Romania?

Sunt toti la Colegiul de Arte „Ion Vidu”. Sunt multumit. Nu-i oblig sa faca muzica, o fac din placere. Eu stiu ca muzica iti sensibilizeaza simturile, te ajuta ca om si de aceea imi place ca studiaza muzica. Nu stiu ce viitor le vad in Romania, pentru ca dupa cum vedeti sunt mai multi tineri care studiaza afara: in Anglia, Spania, America, lumea e mare. Sa vad unde ma voi stabili si eu. Probabil daca eu ma voi stabili aici, in Romania, vor ramane cu mine. Nu pot sa spun ce va fi peste 3-4 ani, pentru ca nu stiu ce va fi maine.

Merita sa faceti opera in Romania?

Din punct de vedere financiar nu ai cum sa supravietuiesti. Cei de la Opera, Filarmonica nu rezista doar din asta. Toti mai predau la facultati, licee. Eu ma consider un norocos, pentru ca momentan traiesc doar din muzica, dar si cu bursa lunara de 2.000 de dolari, care o primesc de la Fundatia Dinu Patriciu. Probabil ca atunci cand se va termina aceasta bursa, la finalul anului, voi si pleca din Romania.

La ce munceste Costel Busuioc in prezent?

Am trei proiecte mari pe care vreau sa le duc la capat. Un CD de colinde, unul de canzzonete si al treilea, de care ma ocup de aproape doi ani, opera. In sfarsit, anul acesta, vom pune in scena Traviata, si alte piese Tosca, Madam Buterfly, Boema, toate la Craiova. Am foarte mult de lucru.

De zidarie va mai ocupati?

(Rade) Nu, dar asa ma mananca cateodata mainile si degetele sa ma pun sa mai fac cate ceva, insa nu mai am timp.

Daca ar fi sa o luati de la capat, ce ati schimba in viata dumneavoastra?

Nimic. Am avut o viata antrenanta. Ah, ba da. As vrea sa fiu un pic mai credincios si sa apuc sa stau mai mult cu cei dragi.

Daca ati avea puterea, ce ati schimba in Romania?

(Rade) Sunt multe de schimbat. Pe toti cei care au furat sau fura i-as baga la intuneric.

Cum e o zi din viata lui Costel Busuioc?

E destul de complicata. Foarte mult studiu. Ma trezesc, ca orice om, iau micul dejun, fac cateva solfegii, fac niste vocalize, apoi solfegiez ce am de cantat, asa ca mai toata ziua este doar muzica. Cant in casa, cant cu copii. Dupa masa mai stau cu familia, cand nu am foarte mult de repetat. Ascult mult Verdi, Puccini, Freddy Mercury.

Care e cea mai mare realizare a lui Costel Busuioc?

Cand mi-am vazut numele pe un CD alaturi de marii tenori. Eu un cioban, un om de rand, alaturi de Montserrat Caballe, Luciano Pavarotti, Placido Domingo, Sarah Brightman, e ceva ce nu cred ca se poate exprima in cuvinte.

Andreea Hnyatek
andreea.hnyatek@opiniatimisoarei.ro
Caius Seracin
caius.seracin@opiniatimisoarei.ro

VEZI VIDEO CU CELE MAI FRUMOASE MOMENTE ALE LUI COSTEL BUSUIOC LA CONCURSUL HIJOS DE BABEL

Exit mobile version