Descoperirile Agentiei Nationale de Stiinta a Australiei sugereaza ca SARS-CoV-2 poate supravietui pe suprafete mai mult timp decat s-a crezut anterior.
COVID 19 poate ramane infectios pe suprefete precum bancnote, ecranele telefoanelor si pe otelul inoxidabil pentru 28 de zile, sustin cercetatorii, relateaza BBC, citat de ziare.com.
Virusul se transmite cel mai adesea prin tuse, stranut si vorbit, insa expertii spun ca poate sa se raspandeasca si prin particulele de aer, precum si prin suprafete precum metal sau plastic.
Studiile anterioare de laborator aratau ca noul coronavirus poate supravietui pentru doua sau trei zile pe bancnote si sticla si pana la sase zile pe plastic si otelul inoxidabil, desi rezultatele variaza.
Dar cel mai nou studiu de la Agentia CSIRO a Australiei a descoperit ca virusul este mai puternic decat s-a crezut, supravietuind 28 de zile pe suprafete fine precum sticla ecranului telefonului, dar si pe bancnotele din plastic si hartie, cand sunt pastrate la 20 de grade Celsius, care este temperatura camerei.
Prin comparatie, viusul gripal poate supravietui in aceleasi circumstante timp de 17 zile.
Experimentele au fost facute la intuneric, pentru ca s-a dovedit ca razele UV ucid virusul.