Turistul care paseste pentru prima data in Centrul Vechi al Cracoviei are impresia ca se intoarce in timp. Prin fata cladirilor medievale trec calesti elegante, iar din turnul catedralei rasuna din ora in ora sunete de trompeta.
Agentia de turism Ultramarin va invita in acesta toamna colorata intr-un city-break ce cu siguranta nu va va dezamagi: in frumosul oras de pe malul raului Vistula, capitala culturala a Poloniei.
Cracovia pare in permanenta animata de un aer de buna dispozitie, iar acesta este dat in mod cert si de legenda balaurului invins de un cizmar. Pentru ca a reusit sa il omoare chiar pe dealul Wavel, regele Krakus, fondatorul mitic al Cracoviei, i-a daruit cizmarului chiar mana fiicei sale. Acum, pe deal se afla o statuie sub forma de dragon care scoate foc la anumite ore din zi, aceasta fiind una dintre atractiile Cracoviei.
Pe celebrul deal Wavel se inalta si catedrala gotica cu acelasi nume, care adaposteste mormintele regilor polonezi dar si castelul regal, fosta resedinta a regilor Poloniei, reconstruit in secolul al XIV-lea, cand s-au ridicat si cele doua turnuri (cel danez si cel numit „picior de gaina”). Catedrala din vecinatatea castelului, locul incoronarii regilor polonezi, este azi trezoreria suvenirelor nationale si a celor mai splendide opere de arta poloneze. De o frumusete deosebita este Capela Sigismund, considerata o opera extraordinara a artistilor renascentisti de la nord de Alpi. Castelul este de o frumusete pitoreasca, cu meterezele sale caramizii, turnurile inalte, portile din fier si zidurile galbene.
O alta atractie deosebita a Cracoviei este cartierul evreiesc Kazimierz, renumit pentru sinagoga si monumentele sale pline de semnificatii. Cartierul a fost fondat de regele Cazimir cel Mare in 1335 si pe vremuri (in jurul anului 1495) a fost domiciliu pentru peste 60.000 de evrei. Nu departe, mergand pe strazile cartierului, veti ajunge la cladirea in care a functionat fabrica lui Schindler, industriasul german care a salvat de la moarte peste o mie de evrei angajandu-i la fabrica sa.
In Cracovia toate drumurile duc la Piata Veche – aici locuitorii si turistii se simt in largul lor. Aceasta piata, considerata cea mai mare a Europei este dominata de marea Biserica gotica Sfanta Maria, cu vestitul sau altar sculptat in lemn de tei, cel mai valoros altar gotic din Europa. Tot aici se poate vizita şi cea mai veche şi mare universitate din Polonia, Universitatea Jagello.
Si, daca tot sunteti aici, Agentia de turism Ultramarin va recomanda sa vizitati complexul Auschwitz – Birkenau. Lagarul de la Auschwitz – Birkenau a fost cel mai mare lagar nazist din cele doua razboaie mondiale. Acestea aveau ca scop distrugerea unor minoritati europene ca evreii sau tiganii, fiind situat la aproximativ 60 de km de Cracovia, in sudul Poloniei. Lagarele de la Auschwitz au fost un element major in perpetuarea Holocaustului. Spre sfarsitul anului 1944, Himmler decide ca ,,problema evreiasca” era rezolvata si ordona distrugerea instalatiilor de exterminare.
Despre toate detaliile acestei excursii de neratat, gasiti mai multe AICI!