Conform prevederilor Codului rutier, amenzile contraventionale se stabilesc in functie de valoarea numarului de puncte-amenda aplicate.
„Punctul-amenda reprezinta 10% din valoarea salariului minim. in masura in care va creste salariul minim cu o suma, in mod implicit va creste si valoarea punctului. El se coreleaza automat”, a declarat pentru gandul Costin Tatuc, director adjunct al Directiei Rutiere.
in momentul de fata, un punct-amenda valoreaza 70 de lei. Daca salariul minim brut s-ar majora cu 100 de lei, asa cum se preconizeaza, el va ajunge sa valoreze 80 de lei. Astfel, in cazul in care un sofer ar fi sanctionat cu 2 puncte-amenda pentru ca nu a semnalizat corespunzator atunci cand a schimbat directia de mers sau pasagerii masinii ar fi amendati pentru ca nu au purtat centura de siguranta, in loc sa plateasca 140 de lei ca pana acum, ei vor plati 160 de lei.
Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget, explica la inceputul saptamanii ca masura privind cresterea salariului minim brut cu 100 de lei are in vedere incurajarea muncii. „Omul va fi mai stimulat sa lucreze pentru ca se mareste diferenta intre salariul minim si ajutorul de somaj”, a declarat el, luni, pentru un post de televiziune.
Voinea a adaugat, de asemenea, ca o astfel de majorare va aduce venituri mai mari pentru 900.000 de angajati din mediul privat, pentru 1,1 milioane de bugetari si pentru 6 milioane de pensionari.