TIMISOARA. Consiliul de Administratie al Colterm a stabilit un nou pret de facturare la gigacalorie, ce va fi prezentat in urmatoarea sedinta a Consiliului Local Timisoara.
In baza calculelor economice si cerintelor legale, transmit reprezentantii municipalitatii, acest nou pret este de 851,27 de lei MWh.
Intrucat subventia acordata de Primaria Timisoara este la maximum permis de lege, de 207,27 de lei/MWh, inclusiv TVA, pretul local al energiei termice facturata populatiei ar trebui sa creasca de aproape 3 ori, ajungând la 644 lei/MWh, inclusiv TVA.
Primarul Dominic Fritz precizeaza ca de vina sunt criza mondiala a energiei si situatia in care se zbate Colterm, edilul anuntand in urma cu cateva zile ca aceasta intra in insolventa.
„Criza mondiala a energiei, dar si pozitia economica vulnerabila a Colterm, rezultatul anilor de administratie dezastruoasa, obliga compania sa creasca pretul de facturare, care nu poate fi sub cel de productie. Asta este realitatea cifrelor, pe care nu o putem schimba. Este evident ca timisorenii racordati la sistemul centralizat nu pot suporta facturi majorate de 3 ori la energia termica si de aceea pretul final il vom stabili in urma sedintei Consiliului Local Timisoara”, a declarat primarul Timisoarei, Dominic Fritz.
Va reamintim, in videoconferinta cu premierul si cu ministrul de Interne, subprefectul de Timis Ovidiu Draganescu a cerut vineri ajutorul Guvernului pentru a rezolva situatia dramatica de la Colterm, dat fiind faptul ca, de luni, E.On opreste furnizarea de gaz catre compania de termoficare, iar 50.000 de abonati, intre care majoritatea spitalelor, scolilor si institutiilor raman fara caldura si apa calda.
“In judetul Timis, cea mai urgenta problema este posibila inchidere a sistemului de incalzire centralizata in Timisoara din data de 25 octombrie, avand in vedere ca E.ON va opri furnizarea de gaz de la aceasta data. Colterm, desi cauta un furnizor de ultima instanta (FUI) pentru gaz cu care sa deruleze un nou contract de luni, va intra oricum in insolventa. Primaria municipiului Timisoara este autoritatea care trebuia sa depuna toate eforturile pentru ca timisorenii sa nu ramana in prag de iarna fara incalzire centrala si apa calda menajera. Astazi, insa, PMT nu mai are capacitatea de de E.ON si va incerca sa achizitioneze carbune pentru aceasta iarna, dar si folosirea acestui combustibil necesita o anumita cantitate de gaz.
Astfel ca reprezentantii Primariei Timisoara solicita o interventie a Guvernului Romaniei pentru un ajutor financiar sau material – carbune sau gaz. In cadrul discutiilor am prezentat situatia existenta si am subliniat ca la Colterm sunt peste 50.000 de abonati, printre care toate spitalele, cu o exceptie, marea majoritate a unitatilor de invatamant, a institutiilor publice, a institutiilor de cultura. Avand in vedere cele de mai sus am solicitat guvernului o analiza rapida si o solutie urgenta, deoarece de la Timisoara nu se mai poate gasi o rezolvare.
Sper ca situatia termoficarii din Timisoara nu se va replica si catre alte tipuri de servicii de care timisenii trebuie sa beneficieze prin grija primariilor”, a afirmat subprefectul judetului Timis.