TIMISOARA. Anunt important pentru timisorenii abonati la sistemul centralizat de incalzire. Colterm anunta ca va inainta cererea oficiala catre Primaria Timisoara pentru majorarea pretului la gigacalorie. Administratia Fritz trebuie sa decida daca va suporta diferenta din facturile oamenilor sau nu.
Cristian Amza, administratorul special al societatii de termoficare in insolventa, a spus joi, in cadrul Colegiului Prefectural, ca situatia este in continuare complicata. De altfel, cu o zi inainte, primarul Dominic Fritz declara la Digi24 ca nu s-a reusit gasirea unui furnizor de gaz pe termen lung si, drept urmare, se merge pe mai departe cu furnizori de ultima instanta.
In plus, administratia Fritz ‘pregatise terenul’ inca de acum mai bine de o luna cand a anuntat ca este foarte posibil sa creasca pretul gigacaloriei la Timisoara in plina iarna.
Acum, se procedeaza la majorarea pretului, pentru al doilea an consecutiv la Timisoara. Dupa ce anul trecut administratia Fritz a dublat, de la 416 lei/MWh la 851 lei/MWh, suma subventionata facturata populatiei fiind de 435 de lei, acum pretul va creste cu inca aproape 20 la suta.
Noua scumpire va intra in vigoare cu 1 noiembrie sau 1 decembrie.
Decizia va fi luata de municipalitate care o va supune aprobarii Consiliului Local. Ramane de vazut daca va compensa in facturile timisorenilor aceasta diferenta sau o va acoperi in totalitate prin subventie.
„Noi vom inainta probabil saptamana viitoare o adresa catre Primaria Timisoara, pentru actualizarea pretului. Actualizarea va fi undeva la 17 la suta, daca nu ma insel sau 17 virgula ceva la suta. E decizia municipiului Timisoara, daca aceasta majorare va fi inclusa cu 1 noiembrie sau 1 decembrie, respectiv daca va suporta municipiul Timisoara aceasta crestere sau o va imparti intr-o forma sau alta cu abonatii Colterm. Repet, costurile au crescut extraordinar de mult, iar o taraganare a adoptarii acestul nou pret va face ca societatea sa aiba si mai mari probleme decat acum„, a declarat joi administratorul special al Colterm Cristian Amza.
Carbune pentru 50 de zile de iarna pe stoc si contracte semnate
Reprezentantii Colterm anunta acum ca pentru iarna au, in acest moment, stocuri de carbune pentru aproximativ 50 de zile, adica 52.000 de tone. Aceasta pentru ca iarna trecuta ardea cam 1000 de tone pe zi pentru a incalzi orasul. Pentru a arde acest carbune, societatea de termoficare a reusit sa inmagazineze cam o treime din cantitatea necesara, spune Amza, adica aproximativ 30.000 MWh.
„Pe carbune avem intreaga cantitate contractata, vorbim de aproximativ 220.000 de tone, stocul fizic efectiv la Cet Sud, astazi, este de 52.000 de tone. Consumam in medie 700 tone pe zi. Estimarile noastre sunt ca in functie de aprovizionarile pe care le vom avea, finalul acestei luni ne va gasi cu cel putin 50.000 de tone stoc. Asta pe carbune. Avem doua contracte, unul din bazinul Motru, altul din Bihor. Pe gaz avem aproximativ o treime din necesarul de gaz, e o problema de penurie de gaz in piata. Incercam sa identificam variante pentru a gasi cantitatea de gaz in piata„, a declarat joi Cristian Amza, administratorul special al Colterm.
Colterm: Nu se va opri furnizarea caldurii in Timisoara in aceasta iarna
Reprezentantul societatii de termoficare a dat asigurari joi ca in aceasta iarna nu se vor raci caloriferele abonatilor Colterm. Cristian Amza, administratorul special, isi bazeaza teoria pe cat carbune este efectiv in stoc. Aceasta, desi cu gazul situatia nu e roz defel.
„Anul trecut au fost doua episoade, unul la începutul sezonului, in care efectiv Colterm nu a avut contract de gaz si a fost obligat sa nu furnizeze absolut nimic. Situatia aceea nu avem cum sa o mai intalnim anul acesta pentru ca avem contracte incheiate. A fost al doilea episod in ianuarie, cand a trebuit să reducem temperaturile ca urmare a faptului că prețurile pe gaz erau exponențiale, ajunseseră la aproape 1.000 lei/mia mc.
Anul acesta avem un pret reglementat pe gaz, avem contractele de cărbune relativ securizate, singurele două neclaritati acum sunt o treime din cantitatea de gaz si prețul la energie care fluctuează foarte, foarte mult, la niveluri ridicate și termiile nu sunt incluse în schema de plafonare.
Deci cumva cu aceste mici mențiuni legate de energia electrică și de gaz, aș spune că nu ar trebui să avem sincopele pe care le-am avut anul trecut. Mai bine zis, anul trecut când am preluat compania, stocul de cărbune era de 900 de tone, iar anul ăsta, cât încă sezonul nu este plin, avem 50.000 de tone”, a mai precizat Cristian Amza.