TIMISOARA. A fost adoptata hotararea de Consiliu Local care prevede majorarea pretului la gigacalorie insa, de data aceasta, scumpirea nu se va resimti in buzunarele timisorenilor. In sedinta de plen de joi seara, dupa discutii aprinse timp de mai bine de o ora, alesii locali au decis ca majorarea de aproape 20% a pretului sa fie suportata de administratia locala.
Practic, cresterea pretului este doar o aliniere la decizia ANRE de a scumpi gigacaloria, ca urmare a cresterii inflatiei si a costurilor de productie si transport, pe care Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei a luat-o inca din luna septembrie.
„Din punctul meu de vedere, proiectul de hotarare pe care il votati astazi trebuia sa aiba 2 puncte, unul care prevedea pretul pe gigacalorie, si trebuia pus in discutie de cand s-a inaintat documentatia catre primarie. Noi pana acum am dat caldura la aceste preturi, iar dumneavoastra discutati de o cerere pe care am depus-o in luna octombrie, care intra in vigoare din ianuarie, se factureaza in noiembrie si Colterm incaseaza in martie.
Dispozitia ANRE trebuie sa produca efecte de la data deciziei, a doua componenta ramane la latitudinea dumneavoastra (n.r. – cine suporta diferenta de pret).
Aceste discutii se rezolvau daca hotararea era cu efect retroactiv. Ea poate sa produca efecte de la momentul la care a fost data. Hotararea dumneavoastra de consiliu local e doar o hotarare prin care recunoasteti hotararea ANRE, luati act de aceasta. Si nu e o problema. Noi, la Colterm, am terminat discutiile cu fiecare grup al fiecarui partid reprezentat in consiliul local acum vreo o luna jumate. Am fost pusi la dispozitie cu toate datele pe care le-am avut„, a spus in plenul consiliului local Marius Carceie, reprezentantul administratorului judiciar al Colterm.
In urma unui amendament la proiectul de hotarare, alesii locali au decis ca majorarea pretului, cu 18.5%, sa fie suportata de Primaria Timisoara, prin cresterea subventiei catre Colterm.
Cu toate acestea, avand in vedere ca pana in luna ianuarie, atunci cand vor intra in vigoare noile preturi majorate, vor fi fost trecute 3 luni de la momentul emiterii dispozitiei ANRE, primaria ar putea fi obligata sa suporte diferenta de pret si pentru aceasta perioada.
„Acesta este doar un pret pe care Agentia (ANRE) il recunoaste si ne permite sa il punem populatiei. Pierderile noastre de cost si productie sunt mult mai mari si ar trebui sa purtam discutii, pe cifre, ca si acesta este un element al sistemului de termoficare in Timisoata. Tevile sunt tot acolo, fabrica e tot acolo, indiferent ca aceasta societate se va reabilita sau va intra in faliment, tot pe aceste tevi se va livra agentul termic catre populatie.
Noi am produs, am dat la oameni caldura, am platit facturile la pretul de pe piata, dar toate componentele au crescut fata de anul trecut sau au fost plafonate, dar asta inseamna ca cineva suporta acele diferente.
(…)Numai cu o actiune in instanta ne putem indrepta cu facturarea spre primarie pentru diferenta. Puteti sa reglementati intr-o viitoare sedinta de consiliu local, daca doriti sa recunoasteti aceste pierderi pe care ni le-ati provocat prin tergiversarea acestei hotarari„, a adaugat Marius Carceie.
Iar pierderea pentru cele 3 luni de la momentul emiterii dispozitiei ANRE pana la monentul intrarii in vigoare a hotararii de consiliu ce reglementeaza cresterea pretului la gigacalorie se ridica la o valoare estimata de 8-9 milioane de lei.
Odata cu adoptarea hotararii de consiliu local, noul pret de productie a termoficarii a fost ajustat cu nivelul inflatiei de la 715,35 de lei, la 847,61 lei/MWh (fara TVA). Din acesta, aproximativ 500 de lei/Mwh va fi acoperit de Primaria Timisoara, iar pretul platit de abonatii Colterm va ramane la aceeasi valoare, de aproximativ 347 de lei/Mwh.