Cristian Tudor Popescu n-a catadicsit sa vina la Congresul International al Jurnalistilor, care s-a tinut la Timisoara, desi confirmase prezenta. Cu o mica intarziere fata de momentul discursului sau, s-a adresat totusi participantilor printr-o videoconferinta.
Peste 100 de oameni, dascali, studenti si jurnalisti l-au asteptat cu mult interes pe senior editorul de la cotidianul Gandul sa le impartaseasca din experienta sa si sa vorbeasca despre problemele tinerilor din ziua de astazi, pentru care a fost solicitat sa ofere si cateva solutii. Pe ultima suta de metri, Cristian Tudor Popescu a anuntat ca nu mai poate fi prezent din pricina unor probleme personale, insa a intrat in direct cu invitatii prin intermediul unei videoconferinte.
Dificultatile de comunicare, neglijenta, indiferenta, delasarea, sexul sau obezitatea sunt cateva din problemele pe care acesta le-a expus. „40% din tineri sufera de obezitate. Sunt anxietici, au atacuri de panica si se refugiaza in mancare, iar in materie de sex, asistam la o distrugere a masei de mijloc. Vorbim fie de o prematurizare sexuala, fie de tineri care-si petrec viata masturbandu-se in fata calculatorului”, este de parere jurnalistul Cristian Tudor Popescu.
Inca de la inceputul discursului sau, acesta a tinut sa precizeze ca toate lucrurile pe care le va spune sunt propriile sale ganduri si ca accepta sa fie contrazis, daca este cazul. “Tinerii din ziua de azi sunt neglijenti, indiferenti, ironici si nu se streseaza. Numarati mormintele neingrijite din cimitire. Daca inainte de anii 80 tinerii erau sub semnul refugiului, acum se manifesta intr-un sistem al fugii. Inca din clasa X-a nu-si mai vad viitorul in Romania. Daca nu fug in strainate, raman aici si isi manifesta fuga prin droguri si alcool”, mai spune Cristian Tudor Popescu.
Pentru problemele pe care le-a expus senior editorul Gandul a venit cu doua solutii. “Inainte, un profesor era un detinator de informatii, acum profesorul este concurenta calculatorului. Acestia trebuie sa puna suflet in tot ce spun, sa incarce cu viata orice informatie pe care o transmit elevului, ca acestuia sa-i placa mai mult sa o auda din gura lor, decat sa o citeasca pe internet. Iar o alta solutie ar fi organizarea de evenimente in care tinerii sa se intalneasca, sa socializeze si sa se cunoasca. Inainte statul organiza tabere, cenacluri… acum, nimic. Statul trebuie sa creeze ceva pentru tineri, sa se cunoasca, sa nu se mai simta marginalizati, sa vada ca mai sunt multi ca ei”, mai adauga Cristian Tudor Popescu.
Astazi, la Universitatea de Vest din Timisoara, la cea de-a 49-a editie a Congresului International al Jurnalistilor a fost sarbatorita si ziua Europei, ziua in care UE a aniversat 61 de ani. Printre invitati s-au aflat Maria Romana de Gasperi, fiica lui Alcide de Gasperi, unul dintre cei trei fondatori ai UE, alaturi de Robert Schuman si Konrad Adenauer.
FOTO: Dariana Dragos