Odata cu startul crizei politice din Egipt si a rebeliunilor sociale, scenariile privind evolutia conflictului influenteaza atat comertul global cat si pietele bursiere. Care sunt consecintele acestor tulburari sociale?
O noua criza a Suezului?
Insa, Canalul Suez, care trece prin Egipt, reprezinta o cale navigabila utilizata frecvent pentru a transporta peste 20 de milioane de barili de petrol din zona Golfului Persic catre Europa, scrie publicatia Time.
Orice perturbare a liniilor navale din aceasta zona, in urma crizei politice din Egipt, ar putea conduce rapid la cresterea accelerata pretului petrolului, care, la randul sau, sa influenteze negativ redresarea economica globala, in perioada post-recesiune.
Cu toate acestea, tulburarile din Egipt nu au avut pana in prezent nici un efect major asupra tranzitului prin Canalul Suez, desi au fost semnalate greve in porturile din Alexandria si Damietta.
O noua criza a Suezului este, de asemenea, putin probabila, in conditiile in care transporturile maritime catre Europa si alte zone ar putea fi redirectionate, in jurul continentului african, pe langa Capul Bunei Sperante. Egiptul este traversat, de asemenea, de un oleoduct prin care sunt transportate doua milioane de barili de petrol pe zi si care leaga Marea Rosie de Marea Mediterana.
Cresterea preturilor la petrol ar putea deveni o problema serioasa pentru economia globala. Aceasta situatie va accelera presiunile inflationiste in majoritatea pietelor emergente, care adopta politici de austeritate in urma crizei, fortandu-le sa suprime din nou consumul.
Presiunea inflationista va reduce, de asemenea, si puterea de cumparare a populatiei din tarile respective.
Valul de turbulente sociale din Egipt a urcat pretul petrolului Brent, de referinta pentru bursa londoneza, care a atins ieri pentru scurt timp maximul ultimelor 28 de luni, de 102,18 dolari pe baril.
Companiile petroliere au luat aceasta decizie dupa incetarea functionarii porturilor egiptene Alexandria si Damietta in urma grevelor si din cauza ingrijorarilor investitorilor ca tensiunile din Egipt se vor propaga in statele invecinate, informeaza Wall Street Journal.
Economia Egiptului, in colaps
Reducerea ratingului a fost determinata de cresterea semnificativa a riscurilor politice, asociata manifestarilor violente de strada din ultimele sase zile, care s-au soldat cu 150 de morti si peste 2.000 de raniti.
De asemenea, analistii estimeaza faptul ca grevele si situatia economica din ultima perioada vor genera o scadere cu 5% a Produsului Intern Brut (PIB) al Egiptului, in valoare 217 milioane de dolari, la sfarsitul anului trecut.
Mii de turisti straini au parasit deja Egiptul, iar in ultimele zile, turismul local a intrat sub embargo international. State precum SUA, China, Japonia si chiar o parte din UE au emis avertismente cu privire la calatoriile in aceasta regiune.
Aceasta situatie blocheaza si mai mult o economie cu activitate preponderent in industria petrochimica si turism, iar relatiile bilaterale cu tarile africane si Orientul Mijlociu au, in continuare, de suferit.
Majoritatea burselor din intreaga lume au urmat un trend descendent, in ultima perioada, influentate partial de seria evenimentelor politice si economice din Egipt. Saptamana trecuta, cei mai afectati au fost exportatorii si companiile energetice cu desfacere pe piata egipteana.
In aceasta saptamana, temerile privind raspandirea crizei din Egipt catre alte state din regiune s-au mai calmat, iar Bursa de la New York a inchis marti in urcare. Indicele Dow Jones Industrial Average a crescut cu 1,25%, iar S&P 500 a castigat 1,67%. Piata Nasdaq a inchis cu un avans de 1,89%, scrie Mediafax.
Analistii considera ca si scaderea puternica de vineri, care a avut loc pe fondul violentelor din Egipt, se numara printre factorii care au atras investitorii pe Wall Street.
Pe bursele europene indicele european de referinta FTSEurofirst 300 a inchis marti in crestere cu 1,4% datorita datelor economice pozitive din SUA si zona euro, care au ameliorat temerile privind riscurile politice din Orientul Mijlociu.
In Asia, indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a inchis in urcare cu 1,8%.
Electrolux a suspendat o achizitie in Egipt
Grupul suedez Electrolux a suspendat, din cauza tensiunilor din Egipt, planurile de a cumpara compania egipteana Olympic, cel mai mare producator de electrocasnice din Orientul Mijlociu si Africa de Nord, relateaza Mediafax.
Achizitia Olympic face parte din strategia Electrolux de a-si consolida prezenta pe pietele emergente, care cresc mult mai rapid decat cele dezvoltate din Europa de Vest si America de Nord. Electrolux a semnat deja un acord prin care se obliga sa preia Olympic pentru aproximativ 270 milioane euro.
Executiv Google, disparut in Egipt
Wael Ghonim, directorul de marketing al Google in Orientul Mijlociu si Africa, este dat disparut in Egipt, iar compania a lansat un apel public pentru a-l gasi. Acesta a fost vazut ultima data joia trecuta, in Cairo, informeaza Los Angeles Times.
Oficialul Google nu era cunoscut ca fiind activ din punct de vedere politic, dar a fost inspirat sa se alature revoltei. In acest sens, a publicat chiar un mesaj pe Twitter, in care isi anunta participarea la revoltele care urmau sa aiba loc a doua zi in Egipt.
Risc de contagiune dinspre Tunisia si Egipt
Manifestarile violente de strada din ultimele zile s-au soldat cu 150 de morti si peste 2.000 de raniti, iar liderii opozantilor presedintelui Hosni Mubarak, aflat la putere de 30 de ani, au facut apel la egipteni sa intre in greva generala. Presiunea exercitata asupra lui Mubarak a sporit si mai mult dupa numirea in functia de vicepresedinte a lui Omar Suleiman, seful serviciilor de informatii, si a lui Ahmed Shafik in functia de prim-ministru, actual ministru al aviatiei.
Protestatarii solicita un sistem electoral, bazat pe competitia intre partide, precum si mandate limitate ale guvernului si presedintelui tarii. El Baradei, un fost sef al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica, si Amr Moussa, seful Ligii Arabe, se numara printre cele mai vizibile figuri ale Opozitiei din Egipt si, totodata, posibili inlocuitori ai lui Mubarak in functia de presedinte.
La randul lor, oficialii israelieni au trimis mesaje confidentiale catre tarile europene pentru a-l sustine pe Hosni Mubarak, iar Barack Obama si-a aratat din nou intersul pentru mentinerea la putere a actualului presedinte.
Israelul subliniaza ca este „in interesul Occidentului” si „intregului Orient Mijlociu sa se mentina stabilitatea regimului din Egipt”, tematori fata de unda de soc creata in cazul preluarii puterii de catre nationalisti sau islamisti, ceea ce ar afecta serios pacea din regiune. Situatia extrem de volatila poate genera oricand efecte de contagiune, in majoritatea tarilor arabe, un scenariu nu prea agreat de Israel.
Protestele din Egipt vin la cateva saptamani dupa ce tulburari similare au dat startul unei revolutii puternice in Tunisia, fortandu-l pe presedintele Zine El Abidine Ben Ali sa fuga din tara.