Consiliul Superior al Magistraturii a propus eliberarea din functie a judecatorului Aurelian Nicolae Tomus, cercetat de DIICOT Timisoara in dosarul ”Eleve pentru VIP-uri”, dupa ce a constatat neindeplinita conditia de buna reputatie in cazul acestuia.
Pana la finalizarea procedurii, judecatorul a fost suspendat din functie de catre CSM.
„Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a constatat neindeplinita conditia de buna reputatie de catre domnul Aurelian Nicolae Tomus, judecator in cadrul Judecatoriei Timisoara si, pe cale de consecinta, a propus eliberarea din functia de judecator a acestuia, in temeiul dispozitiilor art.65 alin.1 lit. i din Legea 303/ 2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata cu modificarile si completarile ulterioare”, se arata intr-un comunicat al CSM.
Hotararea Sectiei pentru judecatori poate fi contestata la plenul CSM in termen de 15 zile de la comunicare, iar decizia plenului poate fi atacata cu recurs la Sectia de contencios-administrativ a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in acelasi termen. Hotararea instantei este irevocabila.
DNA precizeaza ca hotararea irevocabila prin care se constata neindeplinirea conditiei de buna reputatie se comunica Presedintiei, in vederea emiterii decretului de eliberare din functie.
In aceeasi sedinta, Sectia pentru judecatori a hotarat suspendarea din functie, incepand de marti, a lui Aurelian Nicolae Tomus, pana la finalizarea procedurii de verificare si constatare a indeplinirii conditiei de buna reputatie.
Judecatorul Nicolae Aurel Tomus este cercetat sub control judiciar de procurorii DIICOT Timisoara pentru santaj si pentru ca ar fi intretinut relatii sexuale cu tinere despre care stia ca sunt victime ale traficului de persoane, spun surse judiciare.
Decizia a fost luata de judecatorii timisoreni, dupa ce l-au audiat pe magistrat in dosarul de trafic de persoane in care au avut loc 11 perchezitii, pe 18 iunie, in Timis si Arad.
Procurorii DIICOT au facut, in data de 18 iunie, 11 perchezitii in judetele Timis si Arad, intr-un dosar de trafic de persoane, printre cei vizati fiind un membru al trupei DJ Project, un politist, dar si mai multi lideri ai lumii interlope din Timisoara.
Surse judiciare declarau ca suspectii plasau tinere, unele minore, unor clienti dispusi sa plateasca pentru a intretine relatii sexuale cu acestea. Reteaua era condusa de Paul Vasile Manzu, un cunoscut membru al lumii interlope din Timisoara, la vila caruia aveau loc intalnirile intre fete si clienti. Fetele erau filmate in timp ce intretineau relatii sexuale cu clientii, iar daca acestea refuzau pe viitor sa se supuna, erau amenintate ca imaginile video vor fi trimise parintilor lor.
Sursele citate mai spuneau ca vizat de perchezitii a fost si Ovidiu Torj, fostul sot al lui Brigitte Nastase, sotia lui Ilie Nastase.
Oamenii legii au facut o perchezitie si la locuinta politistului Ovidiu Gatan, de la Sectia 1 Politie Timisoara, care in anul 2013 a mai fost implicat intr-un scandal, dupa ce un barbat l-a acuzat ca l-a batut.
De asemenea, a fost perchezitionata si locuinta lui DJ Gino Manzotti, component al trupei DJ Project, sursele judiciare spunand ca Ovidiu Gatan si DJ Gino Manzotti sunt cercetati pentru folosirea serviciilor unei persoane exploatate despre care beneficiarul stia ca este victima traficului de persoane.
In total, peste 25 de persoane au fost duse la audieri, intre acestea si un avocat si un judecator, ambii din Timisoara, dar si mai multi oameni de afaceri care ar fi beneficiat de serviciile fetelor.
Surse din cadrul DIICOT declarau ca peste 25 de victime minore, care erau racolate pe Facebook si determinate sa se prostitueze, inclusiv prin metoda „loverboy”, au fost identificate in dosarul de trafic de persoane.
Unii dintre membrii gruparii racolau tinere cu varste cuprinse intre 15 si 17 ani, prin intermediul retelei de socializare Facebook, pe care le ademeneau prin diverse metode, ca de exemplu promisiunea obtinerii unor sume de bani, afisarea sentimentelor de iubire pe care le nutresc fata de persoana pe care incearca s-o atraga, crearea unui sentiment de importanta in raport cu persoanele din jur.
Dupa audieri cinci persoane au fost retinute, in timp ce alte sapte au fost puse sub control judiciar.
Printre persoanele retinute ise numarau liderul gruparii, Paul Manzu, Ovidiu Torj, fostul sot al lui Brigitte Nastase, si politistul Ovidiu Gatan, de la Sectia 1 Timisoara.
Paul Manzu, liderul retelei de traficanti de persoane a fost prins, pe 17 august, in Bucuresti, dupa ce fusese dat in urmarire internationala.
Manzu a fost dat in urmarire internationala dupa ce, in data de 19 iunie, a fost dus la instanta pentru emiterea mandatului de arestare, insa ordonanta de retinere emisa pe numele sau a expirat inainte de sentinta iar acesta a plecat.
Ulterior, dupa pronuntarea deciziei de arestare, Manzu nu s-a prezentat la Politie si nici nu a fost gasit acasa.
Surse din Politie au declarat ca Paul Manzu a fost prins pe soseaua Oltenitei din Bucuresti, de ofiterii Directiei de Investigatii Criminale, Compartimentul Urmariti din IPJ Timis, cu ajutorul informatiilor obtinute de la SRI Timis.