TIMISOARA. Dupa ce la inceputul lunii ianuarie era aprobata cererea de finantare prin PNRR, pentru ca acesta sa devina institut oncologic, joi, la Timisoara, a fost semnat contractul pentru demararea lucrarilor.
Ministrul Alexandru Rafila si directoarea DSP Timis Florentina Radu au fost cei care au iscalit documentele, astfel ca incepand de acum pot porni procedurile pentru realizarea spitalului. De asemenea, au fost semnate contractele pentru construirea unei noi maternitati la Arad si a unui nou Spital Municipal la Lugoj.
„Aici avem o oportunitate pentru Banat si cred ca exista toata nevoia si, pe de alta parte, toate resursele. Nu numai de natura materiala, ci si de natura resurselor umane inalt calificate care sa poata sa faca ca aceste 3 obiective de investitie si pe care as vrea sa le enumar: Institutul Regional de Oncologie Timisoara, Spitalul Muncipal din Lugoj, iar din judetul Arad o noua maternitate sa se concretizeze si daca astazi semnam contractele de finantare si nu sunt doar niste foi de hartie, in spatele lor sunt si sumele integrale pentru finantarea acestor 3 obiective, care nu sunt mici 2,5 miliarde de lei pentru aceste trei obiective. Jumatate la Institutul Oncologic din Timisoara si jumatate la celelalte doua obiective.
Eu nu am dorinta sa raman pana la finalizarea acestor obiective, care sigur va dura cativa ani, dar as vrea sa fiu sigur ca (…) aceste proiecte au inceput, si daca incep in mod efectiv aceste proiecte, ceea ce inseamna proiectare si constructie, cu siguranta ele se vor finaliza„, a spus Alexandru Rafila, ministrul Sanatatii, la Timisoara.
Directia de Sanatate Publica Timis urmeaza, dupa finalizarea procedurilor birocratice, sa se ocupe de tot ceea ce presupune gasirea proiectantilor si a constructorului care vor transforma cladirea de pe Calea Torontalului intr-un institut oncologic la standarde europene.
„Institutul Regional de Oncologie este o investitie foarte importanta, poate una dintre cele mai importante din zona de vest. Asa cum bine stiti, a fost un drum lung, greu. Din acest motiv, as vrea sa multumesc in mod deosebit domnului ministru Alexandru Rafila si domnului secretar de stat Alexandru Rogobete, fara ajutorul carora nu am fi reusit. Cu indrumarea si sustinerea acestora am reusit sa ajungem in momentul in care institutul oncologic din Timisoara sa fie un proiect realizabil. De asemenea doresc sa multumesc tuturor institutiilor publice din Timisoara care ne-au ajutat in toate actiunile premergatoare semnarii acestui contract, si nu in ultimul rand echipei de la Directia de Sanatate Publica, colegilor mei, care au muncit intens in ultimele luni si care vor munci in continuare ca acest proiect sa se realizeze si sa ajunga, la final, sa devina un spital„, a spus Florentina Radu, directorul Directiei de Sanatate Publica Timis.
Institutul Regional de Oncologie Timisoara se va amenaja pe Calea Torontalului, la iesire din oras.
Noul spital va deservi zona de vest a tarii si va avea 250 de paturi pentru spitalizare de zi, Ambulatoriu, zona de servicii de diagnosticare (analize de laborator, imagistica, endoscopie, explorari functional), bloc operator, terapie intensiva, laborator radioterapie, laborator medicina nucleara, centru pentru transplant medular si afereza celule stem).
Unitatea sanitara va avea, de asemenea, un centru pentru primirea urgentelor oncologice, si spatii de studiu si cercetare (sala multifunctionala, sali de studiu, sali de prezentari practice, birouri de studiu, etc).
Institutul de Oncologie de la Timisoara va costa 1.153.030.188 lei, cu TVA, finantarea fiind asigurata prin Planul National de Reconstructie si Rezilienta.