TIMISOARA. In majoritatea oraselor mari ale tarii s-au inregistrat in ultimul an scaderi ale pretului mediu solicitat pe segmentul apartamentelor de inchiriat.
Printre schimbarile provocate de epidemia de COVID-19 se numara si o tendinta ce ar putea avea un efect semnificativ asupra pietei chiriilor, anume popularizarea lucrului de la distanta si a cursurilor online. Cu toate acestea, datele centralizate de Analize Imobiliare releva ca, la nivelul celor sase mari centre regionale monitorizate, cererea pentru apartamente si case de inchiriat se afla, per ansamblu, la un nivel mai ridicat comparativ cu anul anterior. Astfel, in perioada ianuarie-martie, aproximativ 72.000 de oameni au cautat locuinte de inchiriat pe unul dintre marile portaluri imobiliare, in crestere cu 12% fata de intervalul similar din 2020.
Fata de perioada similara a anului precedent, oferta totala de apartamente si case disponibile spre inchiriere in cele sase mari centre regionale ale tarii a fost, in trimestrul intai 2021, cu 26% mai ridicata, aceasta cifrandu-se, mai exact, la peste 29.000 de oferte.
O tendinta in crestere poate fi observata si in ceea ce priveste numarul de proprietati de inchiriat nou introduse pe piata, ce se apropie de 17.000 la nivelul marilor orase, in crestere cu 23% fata de perioada similara din 2020. In acest caz, insa, o evolutie ascendenta poate fi observata in cinci din cele sase centre regionale, anume in Bucuresti (+29%), Cluj-Napoca (+25%), Timisoara (+21%), Iasi (+16%) si, respectiv, Constanta (+14%). Numarul de oferte nou introduse pe piata s-a cifrat la 9.000 in Capitala, 2.500 in Cluj-Napoca, 2.000 in Timisoara, 1.200 in Iasi, 1.000 in Brasov si 750 in Constanta.
Potrivit datelor centralizate de Analize Imobiliare, suma medie solicitata pentru un apartament se situa, trimestrul trecut, la 7,4 euro pe metru patrat in Bucuresti, in scadere cu 7,7% fata de perioada similara a anului anterior. Pe urmatorul loc in clasamentul preturilor de inchiriere se situeaza Cluj-Napoca (cu o medie de 7,1 euro pe metru patrat, in scadere cu 10,5%), orasul de pe Somes fiind urmat de Iasi (6,5 euro pe metru patrat, in scadere cu 2,5%), Brasov (6,4 euro pe metru patrat, in scadere cu 1,5%), Timisoara (6,2 euro pe metru patrat, in scadere cu 7,5%) si, respectiv, Constanta (6 euro pe metru patrat, dar in crestere cu 2,9% fata de anul anterior).
In ceea ce priveste chiriile solicitate pe categorii de apartamente, Bucurestiul se afla, in mod firesc, in fruntea marilor orase, cu valori medii de 260 de euro pe luna pentru garsoniere, 400 de euro pe luna pentru doua camere si, respectiv, 550 de euro pe luna pentru trei camere. Capitala tarii este urmata indeaproape de Cluj-Napoca, unde proprietarii solicita 250 de euro pe luna pentru o locuinta cu o camera, 370 de euro pe luna pentru una cu doua si, respectiv, 450 de euro pe luna pentru un apartament cu 3 camere.
In mod interesant, Timisoara se situeaza acum pe ultimul loc in clasamentul chiriilor din marile orase, cu 200 de euro pe luna pentru o garsoniera, 300 de euro pe luna pentru doua camere si, respectiv, 360 de euro pe luna pentru trei camere.