Daca in primii ani dupa Revolutie, procesele verbale de audit la Primaria Timisoara puteau fi modificate, pana la forma finala, in functie de confortul apartamentelor repartizate inspectorilor in blocurile noi din zona Traian, asa cum s-a intamplat in 1995, in prezent aceste favoruri edilitare sunt aproape imposibile din cauza vigilentei sporite a procurorilor DNA.
In aceste conditii, rezultatul final al auditului la Unitatea Administrativ Teritoriala a Municipiului Timisoara nu a mai putut fi ascuns opiniei publice, astfel ca toata lumea a aflat ca municipiul de pe Bega nu-si poate permite cheltuielile exotice programate de primarul Nicolae Robu, in conditiile in care se afla intr-o acuta criza financiara.
“UATM Timisoara a inregistrat la data de 31.12.2011, plati restante cu o vechime de peste 90 de zile in suma de 164.026.990 lei, care reprezinta 27,6% din bugetul local, in suma de 593.729.579 lei. De asemenea, UATM Timisoara a inregistrat la data de 30.09.2012, plati restante cu o vechime de peste 90 de zile in suma de 116.873.455 lei, ce reprezinta 21,6% din bugetul local in suma de 540.713.090. Auditorii publici externi au constatat ca la data de 31.12.2011, precum si la data de 30.09.2012, U.A.T.M. Timisoara se afla in criza financiara, conform prevederilor art. 74 din Legea nr. 273 din 29 iunie 2006 privind finantele publice locale. Primarul, cu aparatul sau de specialitate, nu a sesizat situatia de criza financiara in care se afla U.A.T.M. Timisoara incepand cu data de 31.12.2011 si nu a luat masurile necesare, prevazute de lege, pentru redresarea institutiei si iesirea din criza financiara”, precizeaza Camera de Conturi Timis in raportul dat publicitatii la inceputul acestei luni.
Judetul Timis, excedent bugetar de aproape 15 milioane de euro
Mai mult, inspectorii veniti in control au stabilit faptul ca unul dintre factorii care au condus la saracirea bugetului local a fost finantarea ilegala a echipei de fotbal Poli Timisoara, patronata la acea vreme de Marian Iancu.
“S-a constatat efectuarea de cheltuieli din bugetul local al municipiului, in suma totala de 31.669.000 lei, in baza unor hotarari ale consiliului local al municipiului prin care s-a aprobat incheierea unui contract de asociere pentru finantarea structurii sportive de drept privat, respectiv S.C. Politehnica Timisoara S.A., in conditiile in care prevederile legislative sunt interpretabile, precum si cu nerespectarea in totalitate a clauzelor contractuale”, mentioneaza controlorii, care au descoperit plati similare si din bugetul Consiliului Judetean Timis, in suma de 11.479.000 lei. Totusi, in ciuda acestor cheltuieli, anul bugetar 2011 s-a inchis in Timis cu un excedent financiar in suma de 67.693.000 lei, in conditiile in care veniturile totale au fost de 1.633.956.000 lei, iar cheltuielile de 1.566.263.000 lei.
”Deocamdata se pregateste un raspuns catre Curtea de Conturi. Nu pot fi impartasite toate concluziile din raportul Curtii de Conturi. Spre exemplu, e greu de acceptat ideea ca platile catre fotbal au fost facute ilegal, pentru ca pana la urma au fost facute si alte controale ale Curtii de Conturi de-a lungul anilor, care nu au constatat ilegalitatea acelor contracte cu societatea ce organiza fotbalul de Liga I si apoi de Liga a II-a. Pe de alta parte, au fost hotarari de consiliu local in spatele contributiei Primariei cu acele sume la sustinerea fotbalului, hotarari care nu au fost atacate in privinta legalitatii lor de Institutia Prefectului. Drept urmare, Primaria isi va exprima punctul de vedere si, pe aceasta directie a fotbalului, desigur ca va fi in dezacord cu concluzia Curtii de Conturi. In ceea ce priveste celelalte semnalari ale Curtii de Conturi, este posibil sa fie fraude si desigur ca cei vinovati vor plati pentru erorile pe care le-au comis. Vorbim de vechea administratie, da!”, a declarat primarul Nicolae Robu.