TIMISOARA. Greu se naste Clinica de Balneologie de la Timisoara reabilitata, unde se construieste un nou corp de cladire.
Desi trebuia sa fie gata inca din februarie 2023, nici acum, in august 2024, nu e finalizata lucrarea, dupa ce au fost pierduti si aproape jumatate din banii europeni castigati de vechea administratie pentru acest obiectiv, in 2019.
Viceprimarul Ruben Latcau anunta ca lucrarile au ajuns acum la 85% realizare si precizeaza ca avanseaza la bazinul cu apa termala, la instalatii si finisaje interioare.
„Investitia Primariei Timișoara la noul corp de cladire pentru Clinica de Balneologie, realizata in proportie de 85%, avanseaza cu lucrari la bazinul cu apa termala, lucrari la instalatii și finisaje interioare. Viceprimarul Ruben Latcau a efectuat o vizita pe șantier pentru a se asigura ca lucrarile sunt la standarde, dar si pentru a solicita constructorului sa accelereze ritmul investitiei„, transmit reprezentantii Primariei Timisoara.
Pana in prezent, au fost finalizate lucrarile la structura de rezistenta și de compartimentare, au fost montate elementele de tamplarie interioara și exterioara, lifturile, termosistemul, echipamentele tehnologice (partial) dar și alte elemente, precum balustradele de protectie sau tarketul.
Noul corp va avea asigurata legatura cu vechea cladire a Clinicii, astfel ca pacientii nu vor fi nevoiti sa iasa afara intre proceduri. In plus, pentru ca tratamentele implica un nivel ridicat de umiditate, a fost prevazuta si o centrala de tratare a aerului. Aceasta va recircula aerul din cele doua cladiri, va pastra un nivel de umiditate redus in special in zona bazinului și a bailor galvanice și va purifica și steriliza aerul. Totodata, la intrare/iesire vor exista perdele de aer pentru a mentine temperatura interioara la 20°C-24°C.
Cu un bazin cu apa termala, 4 bai galvanice, 14 sali de tratament și 5 cabinete de consultatii, noul corp al Clinicii de Balneologie va oferi conditii moderne de tratament. Cand va fi gata.
Invetitia totala initiala prevazuta in 2019 a fost de 23.681.293 lei.
Prin Programul Operational Regional 2014 – 2020, vechea administratie a obtinut fonduri europene de 10.479.947. Din acesti bani europeni, pentru ca nu a reusit sa finalizeze la timp Clinica de Balneologie, administratia Fritz a pierdut 4.122.904 de lei, intrucat la 31 decembrie 2023, progresul financiar al obiectivului era de 51,45%.
Primaria Timisoara a cerut alti bani europeni pentru clinica pe noul exercitiu financiar la UE.