TIMISOARA. Chiar daca unda verde, fie si doar pe arterele principale, n-au descoperit-o toti soferii din Timisoara si in ciuda multor semafoare inutile instalate pe strazi, astazi, primarul Nicolae Robu a taiat panglica la Sistemul de Trafic Management.
De acum, toate semafoarele sunt pornite, fie si pe galben intermitent, iar traficul ar trebui, cel putin teoretic, sa se desfasoare cu mai mare usurinta. Aceasta dupa ce se vor mai face si alte reglaje, intrucat pe parcursul saptamanii trecute, cand s-a facut receptia lucrarii, s-au mai constatat si alte neajunsuri legate de sincronizarea timpilor la semafoarele din unele intersectii
134 de intersectii supravegheate video prin 230 de camere, sapte radare de viteza si 13 de informare, sunt doar cateva dintre cifrele proiectului Trafic Management, care a fost inaugurat de Primaria Timisoara. Sistemul de supraveghere video a traficului a fost implementat cu ajutorul firmei Swarco, cea care a reusit sa il faca pentru 24,1 milioane de euro, fata de 24,6, cu cat fusese adjudecat initial.
In cladirea in care a fost pus la punct sistemul se afla si camera de comanda, unde se afla serverele retelei, care au capacitate de stocare a imaginilor de pana la 30 de zile. Camera serverelor poate fi insa extinsa in viitor.
In Centrul de comanda sunt 12 posturi de lucru, iar la acestea ajung informatii din toate cele 134 de intersectii semaforizate, acolo unde camerele de luat vederi sunt ‘ajutate’ pentru obtinerea unor informatii cat mai corecte si de senzorii plasati in asfalt, care sunt 495 la numar.
Din sistem mai fac parte si 13 panouri de afisare a vitezei si 17 panouri pe care sunt afisate diferite mesaje adresate soferilor. De asemenea, au mai fost instalate si 7 radare de viteza, dar si alte 13 de informare.
„Beneficii vor aparea tot mai multe pe zi ce trece, abia saptamana trecuta s-a dat drumul la sincronizarea semafoarelor, iar procesul va fi unul fara sfarsit. Sunt doua regimuri de lucru:cel in care se poate merge pe timpi exacti daca se respecta viteza legala si un regim mai evoluat, care nu e atat de spectaculos ca cel al undei verzi, un regim adaptiv, in care timpii de semaforizare sunt variabili. Deja am putut vedea ca in Timisoara se circula mai usor, nu prea mai sunt aglomeratii, decat in zonele de varf. Vor mai fi aglomeratii si pana vom termina toate pasajele si podurile peste Bega, nu ne putem astepta ca acest proiect sa faca si ce nu ar trebui sa faca. Proiectul aduce un optim in fluenta„, a declarat la inaugurare primarul Nicolae Robu.
Printre cei invitat la inaugurare s-a aflat si seful Serviciului de Telecomunicatii Speciale, Marcel Opris, cel care a laudat proiectul lansat la Timisoara.
„Va aflati in fata celui mai impresionant proiect din Romania. Va aflati in fata unei viziuni. Este o viziune plecata dinspre administratia locala, continuata si imbunatatita prin inginerii care lucreaza in Serviciul de Telecomunicatii Speciale, in Timisoara. Sunt sase ingineri care au contribuit la imbunatatirea acestei viziuni si care pe parcursul derularii acestui proiect au asistat autoritatile locale in toate fazele. Este o lucrare prin care infrastructura orasului se modifica, acum prin subteran exista fibra optica , este un proiect de imbunatatire a vietii orasului momentan, dar acum exista toate conditiile ca acest oras sa se transforme intr-un oras inteligent. Se vor vedea lucruri care erau de neimaginat pana acum, probabil se va continua cu afisarea de informa?ii de interes public, incepand de la parcari, cum circula autobuzele si asa mai departe. E numai un pas pana la un smart-city. Din acest moment numai talentul si ideile va dau masura a ceea ce puteti face pentru cetateni„, a declarat generalul Marcel Opris.
FOTO: Virgil Simonescu