TIMISOARA. Pentru prima data in 8 ani, societatea de termoficare din Timisoara se lauda cu… profit. Asta deoarece Guvernul a platit, din buzunarele romanilor, adica de la buget, o serie de subventii care au ramas neachitate de acum cativa ani.
Subventiile neachitate erau trecute ca pierderi la societatea timisoreana, insa prin Ordonanta 59 de rectificare a bugetului national au venit la Timisoara 81 de milioane de lei. Asta nu inseamna ca toate datoriile au disparut ca prin farmec. Pentru conducerea Colterm acestea nu sunt insa „relevante„.
Inainte de plata subventiilor, Colterm avea datorii de putin peste 90 de milioane de lei, atat la furnizori, cat si la banci.
„Anul acesta, societatea Colterm, ca bilant la sfarsit de an, va fi pe profit: aproximativ 40 de milioane de lei. De undeva din 2006 nu a mai fost pe profit. Am avut doua hotarari de consiliu local prin care am reusit sa recuperam 81 de milioane dintr-un total de 90 de milioane pe care le avea de recuperat societatea pentru neincasarea subventiilor. Mai avem de recuperam undeva la aproximativ 18 milioane de lei pentru anul viitor. In sase luni de directorat, am reusit sa recuperez 81 de milioane de lei, asta este important, iar Colterm este pe profit”, a explicat Cristian Mircea, seful Colterm.
Acesta a refuzat insa sa faca publice datoriile pe care operatorul din subordinea primariei le are inca.
„Intotdeauna vor fi datorii, atat timp cat avem si incasari, este normal sa le avem. Nu sunt relevante”, a completat Cristian Mircea. Acesta a explicat totusi ca anul fiscal se incheie in luna martie a anului viitor, ceea ce inseamna ca nici profitul anuntat acum nu este unul relevant.
La inceputul lunii octombrie, consilierii locali au recunoscut pierderile adunate la Colterm, votand un proiect de hotarare privind acoperirea partiala a pierderilor induse din prestarea serviciilor publice de productie, transport, distributie si furnizare a energiei termice pentru populatie in sistem centralizat. Primarul Nicolae Robu anunta ca Guvernul si-a asumat aceste pierderi adunate pana in anul 2012. Aceasta stergere a datoriilor a fost posibila prin Ordonanta 59 de rectificare a bugetului national, care permite ca pierderile induse si nedecontate sa fie compensate cu datorii la bugetul de stat.