Testul masoara lungimea telomerilor din cromozomi si in functie de lungimea acestora iti poate spune care este adevarata ta varsta biologica, care poate fi mai mare sau mai mica decat cea cronologica. Pana la sfarsitul anului va fi disponibil oricui in Marea Britanie, iar in 10 ani uzul lui in lumea intreaga va fi unul generalizat. Cel mai mare interes sa-l aiba la dispozitie il vor avea, evident, companiile de asigurari.
Nu se cunoaste inca la oameni daca niste telomeri mai lungi indica o speranta de viata mai lunga, spune inventatoarea testului
Doar cateva din problemele cu testul, caci pot fi foarte multe, sunt urmatoarele. In primul rand nu se pot evalua inca implicatiile lui psihologice. Cum vor reactiona curiosii care se vor testa, daca vor afla ca au niste telomeri mai scurti, ce indica in proportie covarsitoare, ca persoana respectiva are o speranta de viata la fel de scurta? „Stim ca persoanele cu telomeri mai scurti au si o speranta de viata mai scurta. Ceea ce nu stim este daca telomerii mai lungi iti dau o speranta de viata mai mare. Acest lucru nu e cunoscut la oameni inca”, spune dr. Maria Blasco, inventatoarea testului, de la Centru National Spaniol de Cercetare a Cancerului.
Dr. Greider, cel cu care dr. Maria Blasco si-a facut doctoratul, citat de independent.co.uk, nu e de acord cu popularizarea pe care aceasta o pregateste inventiei ei: „Daca cred ca e util ca o mana de companii sa ofere acest serviciu de a-ti spune cat esti de batran cu adevarat? Nu”. In schimb, profesorul Shy, care e consultant stiintific la firma Marie Blasco, Life Length, ii tine partea doctoritei Blasco: „Oamenii sunt de fapt curiosi despre cat au ei de trait. Daca ii intrebi de ce le e frica iti vor spune ca de moarte. Ei ar putea sa spuna Daca stiu ca o sa mor in 10 ani o sa-mi cheltuiesc banii acum sau Daca o sa mai traiesc inca 40 de ani mai bine sa fiu mai atent la stilul meu de viata”. O alta problema cu testul, si nu una mica, vor fi comapniile de asigurari, care cu siguranta vor fi foarte interesate sa ofere asigurari de viata sau medicale in functie de rezultatul acestuia.