O tara cam cat Oltenia se pregateste sa deschida doua noi aeroporturi internationale, pentru a face fata numarului de turisti. Tour-operatorii au inceput o promovare asiduua a acestei destinatii.
In cautarea destinatiei anului 2011, cel mai citit ghid turistic din lume a facut o alegere care a surprins pe toata lumea: Albania. Lonely Planet si-a motivat optiunea: mai rar gasesti un loc „in care ai impresia ca esti un personaj al unui roman medieval cand tu esti, de fapt, un turist al secolului XXI”, scrie www.evz.ro.
Ghidurile turistice ale Lonely Planet sunt citite de milioane de turisti vestici, iar 600.000 de persoane din intreaga lume cauta constant sfaturi de calatorie pe site-ul lonelyplanet.com.
Si, din topurile altor publicatii, rezulta ca nu este un simplu moft al Lonely Planet. CNN pune Albania tot in Top 10, pe locul sase, chiar inaintea Japoniei (locul 7) si Bulgariei (9). Topul alcatuit de CNN a fost consultat on-line de peste 100.000 de cititori.
Trezirea Frumoasei Adormite
Lonely Planet ii spune „Frumoasa din padurea Adormita care a inceput sa iasa in lume”. Albania este o tara de numai 28.000 de kilometri patrati (un pic mai mare decat Oltenia noastra), dar care are parte de orase istorice bine conservate, cateva regiuni muntoase si, cel mai important, litoral la Marea Adriatica si la cea Ionica.
Cum are o granita destul de generoasa cu Grecia, mai „fura” si cativa turisti ai vecinilor estici. La sfarsitul lui decembrie 2010, albanezii anuntau ca fluxul de calatori pe singurul aeroport cu trafic international (Tirana) a depasit nivelul de 1,5 milioane de calatori pe an.
Potrivit contractului incheiat de guvern cu firma germana Hochtief, dupa depasirea acestui prag urmeaza deschiderea de noi aeroporturi pentru traficul international. Albanezii vor schimba statutul aeroportului cu trafic intern de la Kukes si vor construi unul nou la Saranda. Este tocmai orasul care i-a impresionat cel mai mult pe cei de la Lonely Planet. Pana atunci, compania aeriana Belle Air a introdus doua zboruri saptamanale intre Stansted (aeroport londonez cu trafic de 20 de milioane de pasageri in 2009) si Tirana.
Pana atunci, cum tot mai multi europeni cauta zboruri spre Albania, compania aeriana Belle Air a introdus doua zboruri saptamanale intre Stansted (aeroport londonez cu trafic de 20 de milioane de pasageri in 2009) si Tirana.
„Cred ca un pas bun facut de guvern a fost atunci cand a decis ca, in primii cinci ani, un investitor in turismul albanez sa fie scutit de taxe. Dupa aceasta perioada, urmeaza alti trei ani in care taxa e la jumatate”, spune dr. Klodiana Gorica, de la Facultatea de Economie din Tirana.
„Guvernul a primit investitori strategici, sperand ca acestia vor aduce noi tehnologii si, mai ales, know-how. Acum, o treime din investitii se realizeaza in turism”, completeaza dr. Gorica. „Cred ca turismul este marea sansa a Albaniei, are un mare potential. Daca in anii ’80 (Albania era stat comunist pe atunci – n.r.) ne vizitau doar vreo 30.000 de straini intr-un an, acum sunt vreo 5-6 milioane”, adauga Klodiana Gorica.
3 milioane de turisti in sase luni
In primele sase luni ale lui 2010, circa 3 milioane de straini au vizitat Albania, o crestere de 40% fata de aceeasi perioada a lui 2009.
Pe langa scutirile de taxe de care a vorbit mai sus, prof. Gorica spune ca o masura tot la fel de buna a fost „pastrarea nivelului taxarii la 10%”. „Avem inca probleme cu infrastructura, sunt autostrazi pe hartie, dar nu si in realitate. Vom avea insa autostrada spre Kosovo, un pas foarte important, cred eu”, argumenteaza specialista. Cand va fi finalizata, autostrada va conecta Albania de Coridorul X, care leaga Salzburg (Austria) de Salonic (Grecia).
Ieftin si aproape de Romania
Traian Badulescu, consultant in turism, explica nuantat surpriza albaneza: „Touroperatorii mari din Europa cauta destinatii noi, iar acum au gasit Albania. si o promoveaza cum pot, iar rezultatele se vad si in topul de pe Lonely Planet. Marele avantaj al Albaniei este asadar noul, ineditul si litoralul la Adriatica si Ionica. Unitatile de cazare sunt bine puse la punct, serviciile cresc de la an la an (chiar daca acum sunt la un nivel mediu), preturile – excelente. Infrastructura este insa punctul lor slab”.
Pentru a intra in Albania ca turist nu este nevoie de viza. Cu pasaportul in mana, se platesc 10 euro la granita. Traseul rutier este fie prin Bulgaria si Macedonia, fie prin Serbia. Din Bucuresti pana la intrarea in Albania sunt aproximativ 800 de kilometri. Pe litoral, preturile pentru o noapte de cazare pornesc de la 30 de euro.
5 locuri de vazut
Coasta Adriatica – pe langa plaje, ai parte de delta raului Buna si de orasul Shkodra (pe malul estic al lacului cu acelasi nume);
Coasta Ionica – plajele sunt pietroase, dar locul atrage amatorii de surf – valurile ating chiar si 4 metri. Zona e recomandata inotatorilor iscusiti – portiunile cu adancimi mici ale apei sunt destul de rare si inguste;
Butrint – oras ilir, la granita cu Grecia, cu o istorie de 2.500 de ani, in patrimoniul UNESCO din 1997;
Gjirokastra – aflat in sudul Albaniei, orasul pastreaza cel mai bine aspectul unei asezari otomane. A fost sub stapanire turceasca timp de cinci secole;
Saranda – statiune din sud, unde sezonul estival incepe in mai si se termina tarziu in septembrie, Saranda este un centru al minoritatii grecesti din Albania.
Mai multe imagini la albaniantourism.com