TIMISOARA. Unul dintre cele mai romantice festivaluri ale acestei toamne la Timisoara a intrat pe ultima suta de metri cu pregatirile. Daca artistii au fost stabiliti, afisul, invitatiile, perioada, locul de desfasurare, toate erau batute in cuie, o spinoasa problema ramasese nerezolvata: Cum sa se numeasca evenimentul? Este vorba despre un festival dedicat romantelor ce va avea loc pentru prima data la Timisoara. Acesta se va tine in 20 si 21 septembrie in sala Filarmonicii Banatul.
Primarul Nicolae Robu, un mare iubitor de muzica, dupa cum se stie, s-a implicat in a gasi un nume potrivit pentru festival.
„Intr-adevar am avut o problema serioasa in privinta numelui, pentru ca nu era usor de botezat; nu se puteau repeta cuvintele: romante si Timisoara. In cele din urma, nasul festivalului, domnul primar Nicolae Robu, al carui ajutor l-am solicitat, a sugerat acest nume, pe care eu l-am acceptat imediat: ROZE PE BEGA. Rozele sunt simbolul Timisoarei, dar sunt cantate in romante si poarta in soarta lor o tristete anume, cea a ofilirii, a uitarii. Ele sunt astfel, o metafora a romantelor. Rozele Timisoarei apar peste tot in materialele festivalului” invitatii, afise, diplome, decoruri”, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro prof. dr. ing. Mircea Aurel Ciugudean, organizatorul Festivalului.
S-a incheiat recent etapa de preselectie a solistilor inscrisi in concursul de interpretare si a romantelor inscrise in concursul de creatie. Au fost admisi 11 interpreti, din care 7 sunt timisoreni. Fiecare dintre acestia vor avea in program doua romante diferite, evitandu-se repetarea unor piese. Au fost selectate 2 compozitii noi (una din Timisoara) ce vor fi prezente in concursul de creatie.
„A fost imbucurator faptul ca la Timisoara am descoperit numerosi (peste asteptari de multi) interpreti de romante. Se anunta si surprize. S-a incheiat si etapa stabilirii recitalurilor sustinute de interpreti consacrati in domeniul romantelor. Vor prezenta astfel, grupaje de romante, timisorenii: Doina Borda Eremia (cea mai premiata interpreta din Timisoara), alaturi de „veteranii romantei”– Ioan Minda si Eusebiu Iosif Ariesan. Toti trei fac parte si din Juriul concursului de interpretare, care din start a fost gandit cu o structura ce include doar „oameni de romante” (un experiment indraznet dar, speram, eficient). Imi cer aici scuze unor muzicologi, profesori de canto si solisti de opera pe care nu i-am invitat in juriu, suparandu-i astfel; dar eu stiu ca asa a procedat zeci de ani, regina romantei – Ioana Radu – la festivalul de la Targoviste, si nu cred ca s-a inselat. Romanta poate fi apreciata corect, cred eu, numai de cei ce o canta din inima, din tot sufletul si sunt dotati cu o voce speciala pentru romante, nu neaparat culta. Interpretarea romantei este aparte, diferind total de interpretarea tehnica sau culta, si necesita o munca si exersare de aproape o viata! Romanta impune o traire, efectiva, puternica, a celor mai frumose si sfinte sentimente umane, exprimate in versurile de exceptie ale poetilor romani„, a mai spus profesorul Mircea Ciugudean.
Din alte orase vin sa sustina recitaluri trei dintre cei mai buni interpreti de romante la ora actuala din Romania „Mica”: Eugenia Moise Niculae (din Clinceni-Ilfov), Bogdan Petru Hrestic (din Targoviste) si Ionut Daniel Pop (din Bucuresti), castigatori ai celor mai frumoase premii din domeniu.
Spectatorii festivalului Roze pe Bega se vor bucura de acompaniamentul unei orchestre redutabile.
„Pentru asigurarea unei orchestre specializate pe romante a trebuit sa plecam aproape de la zero. Dispuneam doar de conducatorul muzical, pianistul talentat, lector dr. Horia Fagarasan, de la Facultatea de Muzica, cu care am colaborat excelent in activitatea mea de compozitor si participant nelipsit de la Sectia de Creatie a Festivalului National de Interpretare si Creatie a Romantei, „Crizantema de Aur” de la Targoviste. A acompaniat la pian de nenumarate ori interpreti de romante, in pregatiri si in spectacole. A redactat numeroase partituri de romante, multe in prima auditie. Dansul a alcatuit orchestra si asigura conducerea muzicala pentru festivalul timisorean, „ Roze pe Bega”. Sunt bucuros sa salut in orchestra pe unii dintre cei mai buni instrumentisti acompaniatori de romante din Timisoara„, a mai precizat pentru opiniatimisoarei.ro organizatorul festivalului Roze pe Bega.
Participarea la festival este asigurata numai prin invitatii speciale, gratuite dar cu numere de loc precizate (870 locuri), valabile pentru doua seri. Aceste invitatii sunt atribuite in primul rand oficialitatilor, finantatorului principal (Primaria), colaboratorilor si sponsorilor festivalului, familiilor interpretilor si instrumentistilor.
In 20 septembrie, prima seara de spectacol, la usa salii „Capitol” se vor distribui invitatiile ramase, iar in limita locurilor neocupate, cei dornici sa participe vor fi lasati sa intre. Detalii gasiti pe site-ul festivalului: www.casadeculturamunicipiultimisoara.ro.