TIMISOARA. E vremea lor, iar Timisoara e invadata incet incet de lubenite, fie de import, fie din Oltenia, fie autohtone, de Banat.
CITESTE SI: Incaierare ziua in amiaza mare, in strada la Timisoara! Uimitor ce-au facut batausii cand au vazut jandarmii
Pe asemenea calduri, lubenita rece, zemoasa si proaspata e o adevarata bucurie cu efect racoritor.
Nu toata lumea stie insa cum sa aleaga un pepene verde care sa fie perfect copt si indeajuns de dulce.
Grigore Panait e unul dintre cultivatorii de lubenite din Timis care a inceput sa-si aduca marfa in Timisoara, iar fiii sai se ocupa de vanzare.
Agricultorul ne-a oferit cateva ponturi cum sa alegem cea mai gustoasa lubenita.
„In primul rand, lubenita trebuie sa fie de marime medie, nici prea mare, nici prea mica, sa aiba coaja patata, cu pete galbui catre maro. Asta inseamna ca a stat indeajuns pe pamant sa se coaca natural. Cand ii dai un bobarnac, trebuie sa sune a gol, asta iarasi e un semn ca-i copt bine fructul. Apoi, cumparatorul sa se uite si la codita. Daca-i inca verde, ii semn ca lubenita a fost abia luata de pe camp, dar nu e neaparat necoapta. Daca e uscata, atuncea sigur ii gata. Oricum, dupa ce e cumparat din piata sau de la taraba, infierbantat de soare, musai pepenele trebuie pus la rece„, ne-a explicat nea Grigore.
Asadar, tineti seama de semne si alegeti vara asta cele mai gustoase lubenite la Timisoara.
Preturile variaza de la 1,5 pana la 1,8 lei kilogramul, insa e de asteptat ca acestea sa mai scada pe masura ce vor veni mai multi comercianti in oras in saptamanile urmatoare.