TIMISOARA. La Gataia, Semlac si Moravita se munceste in continuare pe branci fie pentru evacuarea apelor, fie pentru prevenirea inundatiilor. Pompele lucreaza neincetat pentru scoaterea apei, in vreme ce militari, pompieri, jandarmi, politisti si localnici consolideaza diguri din saci de nisip pentru ca apa sa nu navaleasca in localitati.
Judetul Timis se afla si vineri sub avertizare de COD ROSU pentru raurile Barzava si Moravita si pana sambata la ora 14.00 si sub avertizare de COD GALBEN pe raurile Timis, Bega si Bega Veche, tot pana sambata la ora 14.00.
In aceasta dimineata, militarii au dus baxuri cu apa oamenilor care au fugit din calea revarsarilor, dar si celor care trudesc sa limiteze efectele dezastrului. Un elicopter al Armatei s-a ridicat pentru a efectua transportul in zonele inundate.
Ministrul Apararii Mircea Dusa a inspectat si astazi sudul judetului Timis.
Speram ca pana dupa-amiaza situatia sa se normalizeze aici la Gataia. Multumesc militarilor, pompierilor, jandarmilor si tuturor celor care au lucrat toata noaptea, si continua sa o faca, pentru limitarea efectelor inundatiilor. Am avut o problema noaptea trecuta la barajul de la Berzovia, unde, de asemenea, s-a muncit in continuu pentru ca apa Barzavei sa nu se reverse. Se actioneaza in continuare cu pompe, apoi in zona unde s-a creat bresa in terasament pentru evacuarea apelor, unde vom face reparatii. Guvernul a alocat bani si pentru Timis, a declarat astazi ministrul Apararii Mircea Dusa la Gataia.
Imaginile surprinse in aceasta dimineata, din aer, arata dimensiunea prapadului facut de ape in Timis.
Ultimul bilant al inundatiilor din Timis
Ca urmare a precipitatiilor din ultimele 24 de ore, a scurgerilor de apa de pe versanti si a sistemelor de canalizare refulate, in judetul Timis au fost afectate 18 localitati si 2 drumuri judetene.
Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Timis s-a intrunit in cursul acestei dimineti, pentru a analiza situatia si a impune noi masuri in zonele afectate de inundatii.
Potrivit unui nou bilant, pagubele cele mai insemnate s-au inregistrat in localitatile Gataia, Semlacul Mare si Semlacul Mic, unde echipajele de interventie actioneaza in continuare pentru evacuarea apelor si protejarea gospodariilor cu saci cu nisip.
In localitatile Jamu Mare, Ferendia, Latunasi si Gherman s-a intervenit pentru evacuarea apei din 11 gospodarii. De la o stana din Butin au fost evacuate doua familii cu patru copii, insa au ramas izolate 140 animale. Din fericire, apele s-au retras in zona si acestea sunt in afara oricarui pericol.
O situatie de risc exista insa in localitatile Moravita si Percosova, unde ca urmare a cresterii rapide a nivelului raului Moravita, zona agricola a fost inundata.
In prezent, echipele CJSU Timis actioneaza preventiv, inaltand diguri din saci de nisip pentru ca apa sa nu patrunda si in cele doua localitati.
La Recas au fost inundate 10 gospodarii, iar in orasul Buzias 27. De pe un teren extravilan din localitatea Cerna au fost evacuati 100 stupi cu albine. Ploile abundente au afectat si Spitalul Municipal Timisoara, unde au fost semnalate inundatii la subsol si in casa liftului.
Drumul Judetean 588A a fost partial inundat intre localitatile Denta si Rovinita Mare, dar in prezent este practicabil, iar DJ 592 a fost inundat pe o suprafata de 300 m, in dreptul localitatii Boldur.
Inca de azi-noapte echipe ale CFR actioneaza pentru refacerea terasamentului pe tronsonul de cale ferata dintre localitatile Gataia si Voiteg, in vederea reluarii circulatiei feroviare.
In paralel, echipaje specializate de interventie ENEL au fost trimise pentru a conecta curentul electric in zonele din care apele s-au retras.
Pana acum nu s-a inregistrat nicio victima, iar pagubele vor fi evaluate abia dupa ce apele se vor retrage complet din zona inundata.