Producatorii autohtoni de lubenita se plang ca sunt falimentati de supermarketurile care importa lubenite la preturi mici si le si vand la preturi mult mai joase decat ar fi normal.
Adrian Maris din Periam spune ca se ocupa de lubenite de aproape zece ani. Are certificat de producator si garanteaza pentru lubenita pe care o comercializeaza in Piata 700, dar spune ca nu stie daca la anul se va mai ocupa de acest bussiness.
„E cel mai prost an. Cel mai bine ne-a mers acum patru ani, cand am vandut tot. Acum stau cu lubetniele de cateva zile si de abia de abia vine cate un client. Supermarketurile ne-au distrus. La ei pretul e de 1 leu pe kilogram si noi am fost nevoiti sa lasam de la 2 lei pana la 1,5 lei si cred ca inca vom mai lasa”, se plange acesta.
Oamenii vin se uita la marfa apoi se gandesc serios daca mai cumpara. Spun ca prefera sa ia din supermarket, pentru ca au posibilitatea sa ia doar o bucata nu musai o lubenita de cateva kilograme cum e in piata.
“Eu merg la magazine si cumpar suc, zahar, bere, paine, detergent si daca imi mai ajung banii mai iau si o bucata lubenita. Iau din supermarket pentru ca acolo imi taie doar o bucata nu ca in piata unde imi da o lubenita de 10 kilograme si mananc din ea jumatate si jumatate o arunc”, spune un timisorean.
De aceasi parere este si Traian Anghelescu, un locuitor din Sacosu Turcesc care vinde lubenita la taraba. “Cei cu supermarketurile ne-au omorat. Eu am cea mai buna lubenita din piata, dar o dau la gaini pentru ca nu o vrea nimeni. Am lasat la pret, dar degeaba. Nimeni nu cumpara”, se plange si acesta.
Supermarketurile cumpara lubenita cu 0,4 lei/kg si o vand cu 1 leu/kg
Preturile la lubenita in supermarketuiri variaza de la 1,3 lei la 1 leu. Din punctual de vedere al pietarilor, toata lubenita din supermarket este din Turcia sau Ungaria, nu de la producatori autohtoni. “Nu cred ca e lubenita romaneasca pentru ca nu are cum. Nimeni din Romania nu poate vinde cu 4 bani sau 5 bani kilogramul de lubenita en gros. Eu stiu ca cei care vand en gros cer intre 8 bani si 1 lei, asa ca mi-e greu sa cred ca o dau la supermarketuri la pretul asta”, mai spune Traian Anghelescu.
Cel mai mare producator de pepeni din Timis ne invata cum sa deosebim lubenita autohtona de cea adusa din import
Pietele din Timisoara sunt deja pline de lubenite, care aduse din import, care autohtone, iar preturile sunt acceptabile. Pofticiosii nu au decat sa mearga la piata si sa isi aleaga cel mai apetisant pepene, insa si pentru aceasta e nevoie de …stiinta!
Locuitorii din Gottlob, acolo unde sunt cele mai intinse culturi de lubenita din judetul Timis, ne invata cum sa cumparam cel mai bun pepene si mai ales cun sa deosebim lubenitele autohtone de cele aduse din Turcia, de exemplu. Mai mult, ei spun ca anul acesta productia de pepeni verzi este foarte buna.
„Lubenita de Gottlob este foarte buna acum, insa oamenii trebuie sa stie cum sa aleaga o lubenita buna din piata. in primul rand, lubenita noastra e proaspata, are codita verde, nu e uscata asa cum putem vedea la lubenitele de import. Cand e codita verde inseamna ca a fost culeasa recent. in al doilea rand, lubenita de import este palita de soare, coaja ei e moale de atata stat in piata sau in supermarket. Si in al treilea rand, dopul are miezul plin, nu e gol la mijloc si este crocant”, a declarat Gheorghe Nastor, primarul din Gottlob.
Deocamdata, lubenitele de Gottlob sunt scoase la vanzare in doua piete din Timisoara: in Piata din zona Girocului si in Piata 700.
„Inca nu s-a iesit cu grosul”, a explicat primarul care pregateste acum cea de-a treia editie a Festivalului Lubenitelor de la Gottlob, unde toata lumea este asteptata sa deguste cei mai savurosi pepeni din vestul tarii, intre 15 si 16 august.
Foto: Dariana Dragos
Autori: Liliana Iedu si Caius Seracin