TIMISOARA. Inapoi acasa, in cautarea amintirilor din strabuni sau a copilariei pierdute pe ulitele insorite ale Banatului.
Banatenii care au plecat in Germania, de exemplu, sau intr-o alta tara straina si s-au stabilit acolo de ani buni si care doresc sa isi caute radacinile in Romania pot face turism genealogic. Este o propunere venita din partea unui profesor universitar din Timisoara, care crede ca printr-o noua strategie am putea castiga vizitatori valorosi pentru aceste plaiuri.
Sunt foarte multi banateni care au emigrat in tari din Europa, dar mai ales in Germania. Acestia pot veni inapoi in tara natala sa revada ulita copilariei, casa in care au crescut, scoala, ori sa le arate urmasilor lor cum sunt satele banatene care odinioara erau locuite de nemti.
Profesorul universitar Ioan Petroman de la Facultatea de Management Turistic din cadrul Universitatii de Stiinte Agricole din Timisoara propune o noua forma de turism: turismul genealogic.
”Turismul genealogic inseamna ca romanii isi cauta originile. In general romanii sunt raspanditi in toata lumea. In perioada anilor 1900 din Transilvania multi au plecat in America, in alte zone ale lumii. Vin sa isi caute radacinile. Sa nu ne ducem asa departe, avem banateni plecati in Germania. Au inmormantati aici in cimitire, bunici, strabunici. Vin la biserici, este kerwei. Mai nou au inceput sa se faca sarbatorile comunitatii. Se pot intoarce in sate, fara nicio problema. Bisericile catolice au case parohiale, aceste case parohiale pot fi transformate in case de oaspeti cu cazare pentru ei. La Sacalaz avem un exemplu: langa casa parohiala avem un hotel de cinci stele. A ramas biserica catolica acolo, vin si se cazeaza la acest hotel, insa e un caz aparte”, a declarat Ioan Petroman.
Daca arhivele statului nu sunt la indemana celor care isi cauta radacinile, in arhivele bisericilor de pe la sate e mult mai simplu de gasit un urmas. Poate chiar si in arhivele primariilor.
Sinagogile pot aduce si ele evrei in Timisoara
Si cele trei sinagogi din Timisoara i-ar putea aduce inapoi, in Banat, pe evreii care care au parasit aceste meleaguri. Putem vorbi de turismul mozaic, in acest caz, despre evreii care vor dori sa isi caute originile sau sa aseze o floare la mormantul vreunui stramos.
In Timisoara avem si un cimitir evreiesc, in care sunt monumente funerare impresionante. Avem, de asemenea, Comunitatea Evreiasca in Timisoara, care i-ar putea ajuta si indruma pe turistii veniti din Israel sau din lumea larga sa-si descopere radacinile.