Ochii nostrii, in prezenta unei lumini puternice incearca sa se apere impotriva acesteia. De aceea ochelarii de soare sunt un accesoriu cat se poate de important. Problema este cum ii alegem si de unde ii cumparam. Ne uitam mai intai la pretul lor sau la calitate?
Daca ochelarii nu ofera protectie UV, ochii tai vor avea de suferit. Ochelarii de soare ieftini blocheaza o parte din lumina, irisul se deschide, lasand loc actiunii nocive a razelor ultraviolete. Ochii nostri sunt la fel de vulnerabili la stralucirea soarelui ca si celelalte parti ale corpului, pe care le protejam cu diferite lotiuni. Studii recente facute de cercetatorii americani au demonstrat ca expunerea prelungita la razele ultraviolete poate duce la un risc crescut de aparitie a cataractei si a bolilor degenerative ale retinei.
O pereche de ochelari de soare de calitate iti ofera protectie fata de lumina puternica. Toate perechile de ochelari de soare blocheaza intr-un anumit procent lumina vizibila. Cantitatea de lumina care ajunge la ochi depinde de culoarea si grosimea lentilelor, de materialul din care sunt facute si de tratamentele aplicate pe acestea. La ochelarii de soare de uz general transmisia de lumina este de aproximativ 15-25% din toata lumina vizibila, iar ochelarii de soare folositi pentru mare altitudine au o transmisie a luminii de 4-10%, motiv pentru care ei nu pot fi folositi la condus masina sau in activitatea de zi cu zi.
Ochelarii de soare trebuie sa ofere protectie impotriva stralucirii. Anumite suprafete reflecta o mare cantitate de lumina si acest lucru poate sa iti distraga atentia sau sa ascunda anumite obiecte. Ochelarii de soare buni elimina complet acest tip de stralucire folosind polarizarea.
In comert, se gasesc mai multe tipuri de ochelari, insa este important de unde ii alegem. In primul rand, o pereche de ochelari de calitate costa mai mult, insa putem fi siguri ca ne protezeaza impotriva razelor UV. Ochelarii de soare cu lentila polarizata se pot gasi la preturi care pornesc de la 40 de lei si ajung pana la aproximativ 100 sau peste 100 de lei.
Tot in comert se mai gaseste un alt tip de ochelari de soare care nu fac deloc bine ochiului, sunt acei ochelari ieftini, cu lentila de plastic si care ii putem cumpara cu preturi de 8-10 lei din aproape orice magazin de mici dimensiuni.
“Ochelarii cu lentila polarizata au protectia cea mai buna pentru ca in primul rand nu deformeaza deloc imaginea. Ceilalti nu au nicio calitate, ba mai mult risca sa strice vederea celui sau celei care ii poarta”, ne-a declarat Hortensia Cojan, responsabil intr-un magazin specializat pe vanzarea de ochelari si ochelari de soare, din Timisoara.
Iata cum ai putea sa verifici calitatea lentilelor: gaseste o suprafata cu linii care se repeta precum acoperisul cu tigla. Tine perechea de ochelari de soare putin la distanta si acopera-ti un ochi. Uita-te doar printr-o lentila la linii in timp ce misti usor ochelarii de la stinga la dreapta, apoi sus – jos. Liniile ar trebui sa ramana drepte in timp ce le privesti. Daca ele se onduleaza in vreun fel, atunci lentilele nu au calitate optica si iti vor distorsiona vederea. Distorsionarea vederii este extrem de comuna la ochelarii ieftini.
“Recomandam celor care se duc sa isi cumpere o pereche de ochelari de soare sa ii testeze inainte de a-i cumpara. Orice vanzator de ochelari cu lentila polarizata trebuie sa aiba si un tester. Daca vanzatorii nu pot oferi acel test, inseamna ca ochelarii nu sunt de calitate. Noi avem aici, in magazin, mai multe teste pe care le oferim cumparatorilor sa isi verifice ochelarii de soare inainte de a-i cumpara. E vorba de cateva teste cu scris si cu imagini, cele pe care le avem noi”, a mai declarat Hortensia Cojan.
Cert este ca ochelarii de soare, pe cat sunt de chic, pe atat sunt de necesari pentru toata lumea, atat pe perioada verii, cat si iarna, atunci cand ninge. Sunt un accesoriu la moda indiferent de sezon, insa este neaparat nevoie sa fim atenti de unde ii cumparam si ce calitate au.