TIMISOARA. Timisoara se pregateste sa devina Capitala Culturala a Europei peste doar cinci ani, iar cea mai incarcata de istorie cladire din oras, care ar putea fi chiar una dintre principalele atractii, in plin centru, va ramane o ruina.
Vorbim despre Castelul Huniade care ar trebui sa gazduiasca Muzeul Banatului. De zece ani, cladirea se afla in reparatii, iar lucrarile sunt inca in derulare.
In urma cu 4-5 ani, Consiliul Judetean Timis a prezentat un proiect de consolidare a Castelului ridicat de Iancu de Hunedoara, proiect care se ridica la suma de aproximativ 10 milioane de euro. Intre timp, conducerea judetului a fost schimbata, iar noua administratie a renuntat la acel proiect, pe motiv ca nu corespunde cerintelor actuale, fiind unul depasit.
Nu s-au mai gasit nici banii necesari sa se „deseneze” un nou proiect, dar nici sa continue lucrarile. Ba mai mult, in timpul restaurarii, in zidul de pe fatada de nord-vest, a fost descoperita o crapatura, lucrarile au stagnat si chiar a fost nevoie de semnarea unui nou contract.
Intre timp, s-a deschis sesiunea de depunere de proiecte pentru accesarea de fonduri europene. Problema este ca cei de la Consiliul Judetean Timis au nevoie de aproximativ 10 milioane de euro pentru consolidarea cladirii, insa pentru cladiri monument-istoric sunt eligibile fonduri de maximum 5 milioane de euro.
Chiar si asa, actuala administratie, mai exact presedintele CJ Timis, Sorin Grindeanu a anuntat ca va depune un proiect pentru accesarea acestei sume, fie ea si insuficienta.
Grindeanu este, insa, contrazis de subalterna sa, vicepresedintele CJ Timis, Roxana Iliescu. Aceasta a explicat cum institutia la conducerea careia se afla, va pierde si acesti bani, care reprezinta „ultimul tren” pentru punerea in valoare a cladirii in care ar trebui sa functioneze Muzeul Banatului.
Si asta pentru ca nu s-a facut o… expertiza.
Concret, desi Corpul de Control al CJT a efectuat un control la Muzeul Banatului, chiar in luna iulie, in urma verificarii nu s-a cerut si o expertiza. De ce? Nimeni nu stie sa raspunda la aceasta intrebare. Se pare ca acel control viza exponatele si nicidecum lucrarile din Castel, desi verificarea a pornit tocmai de la modul in care lucrarile au fost executate si asta dupa ce au aparut infiltratii in peretii cladirii.
Acum, reprezentantii CJT si-au dat seama ca totusi au nevoie de o expertiza tehnica a lucrarilor efectuate in ultimii zece ani la imobil, pentru a depune cererea de finantare pentru cele 5 milioane bani europeni.
Problema este ca inca se lucreaza, iar pana la finalizare, nu se poate efectua o expertiza. Constructorul are termen de inchiere data de 17 decembrie.
Termenul de depunere a proiectului pentru obtinerea finantarii europene este, insa, 25 noiembrie, dar fara o expertiza inaintarea documentelor nu e posibila.
„Am demarat procedurile necesare (pentru depunerea proiectului – n.r.), dar am un mare semn de intrebare vizavi de capacitatea de a depune in acest an. Sunt sanse ca termenul sa fie prelungit. Daca ce avem in documente va corespunde cu ce s-a executat in fapt, atunci sanse sunt de a depune acest proiect. Daca nu corespunde cu ce s-a realizat, ma tem ca nu vom putea sa ne incadram in termenul acesta„, a declarat Roxana Iliescu.
In varianta optimista, in care se va reusi depunerea proiectului pentru finantare, in cazul in care se va prelungi termenul de depunere a proiectelor pentru finantare europeana, reprezentantii CJ Timis au in vedere consolidarea Castelului Huniade, pe bucati. Mai intai aripa de nord-vest, unde se afla Sala de Marmura si Sala Cavalerilor, dar si construirea unei mansarde pentru a fi transformata in spatiu expozitional.