TIMISOARA. Bugetul Timisoarei ar putea creste simtitor, daca reprezentantii Filarmonicii Banatul si cei ai Primariei Timisoara ar atrage un investitor serios care sa-si foloseasca banii pentru constructia unui Mall cultural. 40.000 de euro ar putea castiga Primaria Timisoara, lunar.
Proiectul gandit de directorul Filarmonicii Banatul, Ioan Coriolan Garboni, este unul mai vechi. Pe locul Gradinii de Vara s-ar putea amenaja cu usurinta un Mall cultural, crede Garboni, cu de toate pentru toti.
„Asteptam sa se scoata ghidurile de finantare pe 2014 si sa se voteze acea lege PPP, cum se spune, parteneriatul public-privat, pentru ca in acest mod sunt convins ca putem gasi investitori privati care sa vina sa construiasca acel Mall cultural si sa castige Primaria 40.000 de euro pe luna fara sa faca nimic. E un calcul foarte simplu. O firma care ar construi un asemenea Mall cultural care ar costa intre 16 si 20 de milioane de euro primeste terenul in concesiune pe mai multi ani, 25 sau 49 de ani. Ei trebuie sa faca o parcare la un etaj, spatii comerciale si un amfiteatru pe care eu am vrut sa-l fac versatil si pe care sa-l administram noi. Ei vor lua cota-parte din parcari, din chiriile pe spatii, Primaria nu ar investi nimic. In toata lumea, aceste cladiri se fac prin parteneriate public-private. Ma refer la orasele in care primarii sunt deschisi la minte, am vazut si in Germania, si in Olanda. Ca sa dai bani numai de la bugetul local pentru o asemenea constructie este foarte greu si nu ar fi la fel de bine administrata ca si un sistem privat”, a declarat, pentru opiniatimisoarei.ro, Ioan Garboni.
E vorba despre aproape 1 hectar de teren. In subteran s-ar dori amenajarea unei parcari, la nivelul solului ar avea loc spatii comerciale, iar la etaj un amfiteatru deschis, cu acoperis care se poate pune oricand. Nu este greu, spune Garboni, daca exista vointa. Oricum, Gradina de Vara sta goala in mare parte din an, iar ecranul e pe punctul de a se darama.
„As dori sa fac un concurs de arhitectura pe aceasta tema. Ar fi un singur etaj subteran de parcare, pentru ca este foarte aproape de Catedrala si de Bega. Avem 8.900 de metri patrati, aproape un hectar, ne-ar iesi in jur de 400 de locuri de parcare. Daca ora de parcare ar fi 1 euro, vorbim de zeci de mii de euro pe luna. Deasupra, la nivelul solului, ar fi spatii comerciale care ar aduce venituri importante. Deci vorbim de o cladire cu mai multe etaje care sa nu depaseasca inaltimea Filarmonicii, de 12 metri. Deasupra, am putea avea un amfiteatru cu pana la 3.000 de locuri, cu acoperis retractabil”, ne-a mai spus seful Filarmonicii.
Gradina de Vara a revenit in proprietatea Primariei Timisoara, fiind administrata de Filarmonica Banatul, in anul 2012, printr-o hotarare de Guvern. Primaria Timisoara nu a investit niciun leu in renovare, iar reprezentantii Filarmonicii sunt de parere ca Gradina ar putea fi transformata linistit intr-un Mall cultural. Oricum, Ioan Garboni a inceput sa inchirieze din spatiile exterioare, unde au fost deschise fast-food-uri, in mare parte. Asta aduce bani in plus la bugetul Filarmonicii si, de ce nu, o amenajare macar fortata a exteriorului gradinii.
„Am inceput sa inchiriez din spatiile comerciale exterioare, pentru ca ne aduc bani. Eu nu vad, mai devreme de 2 ani, sa se inceapa o lucrare acolo. Daca avem spatiile inchiriate, putem sa refacem putin si exteriorul, gardul are arata jalnic. Plus ca incasam niste bani. Faceam un calcul si ajungem undeva la 100.000 de euro pe an, ceea ce sunt bani multi pentru Filarmonica si scutim din surse bugetare de la Consiliul Local”, a conchis Ioan Garboni.