Opinia Timisoarei

Cum sa conduci economic? Pe langa poluarea mediului, economia la portofel e un motiv serios sa nu fortezi masina nici in oras, nici in afara localitatii


Intr-o perioada in care pretul la benzina si motorina este tot mai mare, sa conduci prudent si economic inseamna sa ai grija de buzunarul tau. Cum? Feresti automobilul de uzura inainte de vreme (ca sa nu socotim ca deteriorarea poate conduce la accidente) si reusesti sa nu umpli rezervorul tot mai des. Astfel, printr-un comportament adecvat, soferul poate influenta intr-o masura decisiva consumul de carburant, dar si nivelul de noxe ce ajunge in atmosfera.

Condu ecologic !
Sa conduci intr-un mod ecologic inseamna sa conduci in stilul propriu, dar sa eviti solicitarea excesiva a motorului masinii. Acest lucru inseamna ca poti reduce consumul de combustibil cu pana la 20%. Cele mai consistente economii le pot face soferii care au masini de clasa mica, citadine, care sunt recunoscute pentru consumuri mai mici.
Nimeni nu se naste invatat. Astfel ca si stilul de conducere ecologic poate fi invatat, indiferent de marca autoturismului condus si de vechimea permisului auto al soferului.

Specialistii au cateva recomandari pentru conducatorii auto care doresc sa conduca ecologic:
1. Nu incalziti motorul dupa pornirea masinii, porniti la drum imediat. Daca sunteti obligati sa stationati la stop sau in ambuteiaje mai mult de un minut, este recomandat sa opriti motorul!
2. Schimbati treptele de viteza la momentul potrivit. Treceti intr-o treapta de viteza superioara cand atingeti aproximativ 2.000 rpm in cazul unui motor diesel si 2.400 rpm in cazul unui motor pe benzina.
3. Deplasarea se face cu viteze cat mai constante, fara accelerari si franari bruste. La viteza de 50 km/h este recomandat sa ridicati piciorul de pe acceleratie cu 100-150 de metri inainte de apropierea de culoarea rosie a semaforului!
4. Folositi frana de motor, pentru siguranta pasagerilor. La coborarea unei pante este recomandat sa ridicati piciorul de pe acceleratie pentru a reduce consumul.
5. Nu transportati greutati inutile in masina, care cresc consumul de carburant (demontati portbagajul exterior si barele de fixare ale acestuia daca nu transportati nimic la exterior).
6. Folositi aerul conditionat cat mai putin si nu circulati cu geamurile deschise la viteze mari.
7. Pneurile trebuie sa fie bine umflate pentru ca forta de frecare sa fie cat mai mica. Anvelopele cu pneuri cu rezistenta scazuta la inaintare pot imbunatati consumul cu 5-11%.

Exit mobile version