Opinia Timisoarei

Cum se vede Timisoara din masinutele turistice care au facut prima iesire pe traseu? FOTO si VIDEO!

TIMISOARA. Cele doua masinute electrice, achizitionate de Primaria Timisoara pentru transportul turistilor, dar  si al timisorenilor care vor sa-si redescopere orasul, au facut astazi prima iesire pe traseul pe care-l vor strabate de acum incolo.

Traseul porneste de langa Catedrala Mitropolita, ajunge in Piata Balcescu, revine prin Piata Maria, cuprinde  bulevardul Brancoveanu, Piata Josefin, continua pe malul Begai pe  splaiul Titulescu pana la podul  din spatele Catedralei, ajunge pe Bulevardul Republicii pana in Piata Operei, apoi pe langa Piata 700, pe pietonala Marasesti, prin sensul giratoriu Marasti si trece pe langa Fantana Punctelor Cardinale. Drumul continua pe Bulevardul Revolutie, ajunge in Piata Traian, strabate si strada Imbroane – vesitita pentru palatele sale tiganesti si ajunge, in final la Muzeul Satului. Intoarcerea spre centrul orasului se face pe Bulevardul Tache Ionescu, continua pe Podul Michelangelo si pe bulevardul Bratianu. Parcurgerea intregului itinerar, in functie de conditiile de trafic, se face in aproximativ 2 ore.

Timisoara, vazuta din micile autobuze electrice este un oras al contrastelor.

Departe de a fi turistic in clasicul sens al cuvantului, are totusi un aer aparte. Cladirile istorice paraginite, denivelarile strazilor, chiar si palatele tiganesti poat avea, pentru un turist strain, farmecul ineditului. Pentru timisoreni insa, sunt realitati nu tocmai atragatoare.

“Pentru ce sunt astea? Pentru turisti? Si ce sa le aratam … ati vazut cum arata un oras turistic in tarile civilizate. Apoi daca si Timisoara se poate numi turistica, atunci o sa ajungem sa ne facem concediile prin lumea a treia” , este de parere un timisorean, destul de indignat la vederea vehiculelor electrice.

Nu toti timisorenii sunt insa de aceeasi parere. Din contra, multi dintre ei au salutat cu uimire si veselie convoiul format din cele doua masinute. Iar pentru ca acestea au facut si opriri pe traseu, au fost si doritori de plimbare, de la doi baietei care au promis ca parintii lor nu se vor supara ca intarzie acasa si pana la pensionari care si-au zis ca  o iesire gratuita prin oras nu strica.

“Este un oras frumos, cred ca sunt si lucruri pe care le putem arata. Ar trebui insa un ghid, eu stau de 40 de ani in orasul asta si tot nu stiu ce si cum cu unele cladiri si strazi pe care le-am vazut. Dar, ca idee, e frumoasa … mie mi-a placut” , a declarat una dintre timisorencele care au participat la prima plimbare.

“Foarte bine, sa vada si strainii ce avem de aratat … Sa stiti ca lor le place orasul, am cunostiinte in Germania si vin cu placere la Timisoara”, a adaugat o alta.

Primarul Nicolae Robu a promis ca va lua in considerare toate sugestiile pe care le va primi de la timisorenii ce vor circula cu masinutele turistice.

Prima cursa organizata cu masinutele electrice in Timisoara nu a beneficiat si de un ghid. Primarul Nicolae Robu anunta ca acest neajuns va fi rezolvat.

“Suntem deschisi la orice sugestii de mai bine. Eu intentionez sa avem un ghid automat.  Asta inseamna o inregistrare despre toate cladirile de pe traseu, sincronizata cu semnalul de pozitie sincronizat de pe GPS. Eu cred ca avem motive sa fim multumiti de aceste noi achizitii. Cel mai important este sa fie multumiti timisorenii care vor sa faca plimbari prin oras si vizitatorii orasului.Noi vrem sa impulsionam turismul, sa facem orasul cat mai atragator si interesant, si venim cu o oferta din ce in ce mai bogata. Cand vom finaliza proiectul de reabilitare a centrului istoric, asta inseamna in vara anului viitor, si proiectul de amenajare a malurilor Begai precum si celelalte lucrari care se desfasoara in oras, Timisoara va fi la un cu totul si cu totul alt standard si fara indoiala va beneficia de mult mai multi turisti” , crede primarul Nicolae Robu.

Masinutele vor avea curse zilnic, din martie pana in octombrie. Ele vor pleca  din statia autobuzului 33 de langa Catedrala zilnic, la orele 11.00 si 14.00.

Micile autobuze au parcurs traseul turistic cu o viteza maxima de 38 de km/h. Ele merg si cu viteze mai mari, dar cea recomandata pentru vizitele turistice este de maxim 40 la ora. Tariful pentru pasagerii individuali va fi de 15 lei, iar pentru grupuri organizate sau chiar constituite ad-hoc, dar astfel incat toate locurile sa fie ocupate, va fi de 10 lei de persoana.  Fiecare masina are 12 locuri, plus cel de langa sofer.

Pe langa traseul lung strabatut astazi si care va ramane cel de baza si in viitor, primarul se gandeste si la tururi de oras mai scurte. Din punctul lui de vedere, situatia ideala ar fi cea in care ar exista mai multe astfel de vehicule, care sa circule prin oras iar calatorii sa se poata urca si cobora pe parcurs, in functie de zona pe care vor sa o exploreze mai in amanunt.

Cele doua masinute electrice, de fabricatie chinezeasca,  au fost achizitionate de municipalitate in urma cu aproape doua luni de la o firma din Ungaria si au costat 15.000 de euro bucata.

Avantajele acestor masini electrice, folosite in multe orase turistice din Europa sunt ca nu polueaza, pot fi incarcate chiar si de la o priza simpla si prezinta risc mult mai redus de incendiu/explozie in caz de accident, din cauza lipsei de combustibili ca benzina/motorina

 

Video-ul nu poate fi incarcat.


Exit mobile version