TIMISOARA. RETIM si ADID vor sa implementeze in curand programul „Plateste pentru cat arunci”, insa unele elemente din actualul sistem de colectare a deseurilor vor ramane in continuare active.
Prin programul „Plateste pentru cat arunci” se urmareste o colectare cat mai corecta a deseurilor, astfel incat o cantitate cat mai mica sa ajunga la groapa de gunoi, si una cat mai mare sa poata fi reciclata. Pe langa pubelele folosite in prezent urmeaza sa fie introduse alte doua, astfel incat resturile sa fie separate cat mai corect. De asemenea, in urma implementarii, fiecare cetatean va achita factura in functie de cantitatea de deseuri pe care o genereaza.
Pe langa acest program, RETIM va continua sa asigure timisenilor si unele servicii pe care le face si in prezent. Si in viitor vor continua sa existe campaniile de colectare a deseurilor periculoase si voluminoase.
In fiecare an, RETIM organizeaza cate patru asemenea campanii, prin care in anumite locatii din comune si sate din judet sunt amplasate containere, in care cetatenii pot depune gratuit deseurile periculoase sau voluminoase. Campaniile sunt trimestriale si se desfasoara concomitent, insa in zile diferite.
Va reamintim, in categoria deseurilor voluminoase se incadreaza:
– mobilier, comode, mese de cafea, de toaleta, decorative
– mese de scris pentru copii, rafturi, etajere, etajere metalice
– covoare, carpete, presuri
– canapele, paturi, dulapuri, birouri, scaune, banchete,saltele
– oale
– ceasuri
– perdele, draperii
– dulapuri de baie, suporturi prosoape
– lustre, tablouri
– obiecte sanitare, cazi, vase de toaleta, robineți, cabine de dus, suporturi, baterii sanitare, chiuvete, bideuri, capace vase de toaleta, lavoare, rezervoare de apa pentru vase de toaleta
– obiecte mari de folosința îndelungata precum : calorifere fonta, calorifere aluminiu, usi, tocuri de usi şi tocuri de geamuri, etc
In categoria deseurilor periculoase intra urmatoarele:
– ambalaje care contin reziduri de substante periculoase sau sunt contaminate cu substante periculoase
– ambalaje metalice care contin o matrica poroasa solida formata din materiale periculoase (ex. azbest), inclusiv containerele goale pentru stocarea sub presiune, absorbanti, materiale filtrante (inclusiv filtre de ulei nespecificate in alta parte)
– materiale de lustruire si imbracaminte de protectie contaminate cu substante periculoase, vopsele, cerneluri, adezivi si rasini cu continut de substante periculoase
– baterii si acumulatori cu plumb, mercur, Ni-Cd, alcaline sau baterii si acumulatori nesortate continand aceste baterii
– solventi, acizi, alcali, uleiuri si grasimi, altele decat cele comestibile
– detergenti cu continut de substante periculoase
– butelii de gaz sub presiune (inclusiv haloni), cu continut de substante periculoase
– deseuri din lemn cu continut de substante periculoase
– pesticide, deseuri de vopsele si lacuri cu continut de solventi organici sau alte substante periculoase
In municipiul Timisoara nu se organizeaza astfel de campanii pentru ca cetatenii orasului pot folosi cele patru centre de colectare gratuita si pot depune in aport voluntar pana la 5mc de deseuri voluminoase din menajer.
Adresele si orarele obisnuite punctelor de colectare sunt urmatoarele:
Calea Torontalului, nr. 94 ( L-V: 9:00-19:00, S: 8:00-16:00 )
Calea Mosnitei, nr. 2-4 ( L-V: 9:00-19:00, S: 8:00-16:00 )
Str. A Imbroane, nr. 70 ( L-V: 9:00-19:00, S: 8:00-16:00 )
Str. Ovidiu Cotrus, nr. 201 ( L-V: 9:00-17:00, S: 8:00-16:00 )