Modul in care Guvernul a decis sa distribuie banii pentru echilibrarea bugetelor locale a starnit discutii aprinse in teritoriu, acolo unde primari de comune si orase mai mari sau mai mici sperau ca impartirea banilor sa se faca echitabil, dupa criterii obiective si nu politice.
Daca inainte Consiliile Judetene erau cele care decideau impartirea banilor si, in ciuda disensiunilor dintre putere si opozitie, nimeni nu ramanea pe dinafara, acum ca banii vin direct la Bucuresti, multe localitati s-au trezit ca nu mai primesc nici macar un leu.
In realitate, noua formula de calcul introdusa de Guvern pentru repartizarea fondurilor in teritoriu face ca tot mai multi bani de la buget sa se duca spre zonele sarace si tot mai putini spre cele considerate „bogate”.
Mai mult, s-a ajuns in situatia de neinteles in care mai multe judete sa nu primeasca nici macar un leu din cotele de TVA, desi sunt cele mai mari contributoare la bugetul de stat.
Opiniatimisoarei.ro a realizat o harta in care se vede cum arata de fapt distribuirea fondurilor pe judete, pe cap de locuitor:
Astfel, potrivit hotararii de Guvern nr. 14/2015, 9 judete (Arad, Arges, Brasov, Cluj, Constanta, Ilfov, Prahova, Sibiu si Timis) au fost din start defavorizate de modul de distribuire a banilor intrucat nu au primit nimic din sumele colectate de TVA. Mai mult, restul sumelor au fost mult mai mici decat in alte parti si acelea au fost destinate doar anumitor localitati, in timp ce alte localitati au fost pur si simplu sterse de pe lista.
La polul opus se afla judete precum Mehedinti, Tulcea sau Covasna, in care statul pompeaza cei mai multi bani pentru a tine in viata administratiile locale. Distributia fondurilor pentru echilibrare arata cum pentru fiecare din locuitorii acestor judete, statul roman aloca anual sume de pana la doua sau trei ori mai mari decat pentru locuitorii altor judete.