Opinia Timisoarei

Cum sunt VOPSITE, in doar cateva ore, rosiile care ajung in supermarket la Timisoara si de ce nu au gust! Dezvaluirea facuta de rectorul USAMVB Cosmin Popescu in INTERVIURILE TIMISOAREI

TIMISOARA. Din verzi se fac rosii peste noapte! Rosiile de import ajunse in rafturile supermarketurilor din Timisoara sunt vopsite cu o super tehnologie, a explicat Cosmin Popescu, rectorul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Regele Mihai I al Romaniei, in INTERVIURILE TIMISOAREI, singura emisiune interactiva transmisa LIVE pe Facebook din Timisoara, realizata de Orasul Timisoara si opiniatimisoarei.ro, din studioul HDV.

Emisiunea de joi seara, moderata de Ciprian Voin si Petre Nicoara, a fost urmarita de peste 10.000 de oameni.


Intrebat de ce rosiile din marile magazine nu au niciun gust, dar arata impecabil, profesorul Cosmin Popescu a explicat ca acestea cresc cu totul altfel decat stim noi ca se cultiva, iar serele cu pricina arata ca in filmele Science Fiction.

Ceea ce vine la noi, in cea mai mare parte, sunt rosii fara gust, deoarece modul in care sunt ele cultivate, cu tehnologia care e folosita intr-o forma super intensiva, daca discutam de rosii care vin din afara tarii, sunt crescute pe o suprafata de apa, acea cultura hidroponica, intr-o forma pe care o vedem in filmele SF, radacinile sunt in apa si se spreyaza tot ce inseamna elemente nutritive si tratamente intr-un mod extrem de precis calculat pe computer, ceea ce nu-i neaparat rau. Rosia are gust cand isi acumuleaza si isi sintetizeaza partea de zaharuri primind lumina de la soare. Atunci se produc in celula acele elemente de sinteza procese de sinteza, pentru a simti noi ca au gust„, a explicat profesorul Cosmin Popescu in INTERVIURILE TIMISOAREI.

Rectorul USAMVB Timisoara a dezvaluit si cum sunt acestea aduse la culoarea apetisanta din rafturile supermarketurilor.

De multe ori, atunci cand un supermarket comanda o cantitate de rosii, ele se comanda cu 24 de ore inainte. Rosiile fiind inca verzi, se introduce in apa o anumita substanta care le da acea culoare frumoasa de rosu. Din pacate, sunt stimulate pentru a-si schimba culoarea. Din pacate, se practica. Nu e normal, dar e comercial„, a precizat profesorul Cosmin Popescu in INTERVIURILE TIMISOAREI.

Intrebat e moderatorii emisiunii, Ciprian Voin si Petre Nicoara, care este raportul dintre produsele naturale si cele vopsite din magazine, rectorul USAMVB a precizat ca cele provenite de pe piata autohtona nu depsesc 20 de procente.

Va spun un procent in linii mari. Suntem, in ceea ce priveste producerea de legume si fructe care vin de pe piata autohtona, cu 70-80 la suta mai putin fata de ceea ce era in trecut. Nu trebuie sa fim nostalgici„, a declarat profesorul Cosmin Popescu.

Rectorul a dezvaluit si faptul ca in aceasta perioada, specialisti ai Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului lucreaza la o analiza a pietei in judetul Timis, analiza care va sta la baza unei viitoare strategii care sa aduca taranul producator mai aproape de consumator.

Colegii mei de la Facultatile de Agricultura si Horticultura lucreaza la o analiza pentru Consiliul Judetean, la nivelul Timisului, Analiza sectorului de legume-fructe in judetul Timis. Pentru ca acum lipseste acea veriga intre consumator si micul producator. Noi vrem sa cream acea strategie prin care vrem sa aducem taranul producator la un depozit, de unde lanturile de magazine sa se aprovizioneze in mod continuu, cum se intampla in foarte multe tari.
Analiza va arata ce cantitate de legume fructe intra in judetul Timis, din afara judetului sau a tarii, ce cantitate de fructe legume se consuma, care sunt bazinele de productie pentru mere, pere, cirese, rosii, castraveti. In functie de aceste elemente, putem face un bilant. E preconizat ca in iunie sa avem o prima intalnire cu primariile din judet si vom prezenta o prima analiza la Consiliul Judetean, vom face o consultare in ceea ce priveste zona de administratie. Noi vom prezenta analiza si o strategie la nivel national si vom propune o locatie unde sa se faca acest depozit pentru pastrare, sortare, calibrare, inclusiv pentru colectare dintr-un anumit bazin. CJT a aprobat in buget un proiect pilot si, daca functioneaza, sa-l extinda in judet, probabil intre 6 si 8 depozite de acest gen ar putea aduce un plus pentru noi„, a explicat profesorul Cosmin Popescu.

Rectorul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Regele Mihai I al Romaniei din Timisoara, Cosmin Popescu, a fost invitatul emisiunii INTERVIURILE TIMISOAREI de joi seara, singura emisiune interactiva transmisa LIVE pe Facebook, realizata de Orasul Timisoara si opiniatimisoarei.ro, avandu-i ca moderatori pe Petre Nicoara si Ciprian Voin.

INTERVIURILE TIMISOAREI poate fi vizionata pe pagina de Facebook Orasul Timisoara si pe site-ul opiniatimisoarei.ro in fiecare joi seara de la orele 21.30.

Exit mobile version