Primele ecoducte pe o autostrada din Romania, in fapt pasaje verzi special gandite pentru animalele salbatice, vor fi deschise in acest an pe autostrada Lugoj – Deva. Nu vorbim de un moft, spun expertii, ci de proiecte de ‘infrastructura verde’ necesare unui trafic auto in siguranta si unei conservari eficiente a biodiversitatii in tara vazuta inca drept ‘inima verde a Europei’.
Hotnews.ro a realizat un reportaj pe Autostrada Lugoj – Deva prezentand pasajul pentru ursi de la Branisca, aflat pe Lotul 4 al soselei de mare viteza.
Zilele trecute, mai multe imagini aeriene de pe faimosul Deal al Liliecilor, in apropiere de nodul rutier Soimus, parte din lotul 4 al Autostrazii A1 Lugoj-Deva au fost postate pe internet de echipa de la Asociatia Pro Infrastructura.
„Cei de la UMB au revenit in forta in noul sezon de constructii. Ne-au lipsit in ultimele luni imaginile in care sa vedem o asemenea mobilizare in teren. Speram ca exemplul pozitiv va fi urmat si de ceilalti antreprenori generali prezenti pe santierele majore de infrastructura din tara. Se executa santurile pentru scurgerea apelor, diverse sapaturi, terasamentele avanseaza, continua fixarea de ancore si plase in versant. Ne dorim ca solutia tehnica pusa in opera sa stabilizeze definitiv dealul si lucrarile sa se apropie de final in perioada august-septembrie 2019. Solicitam oficialilor din Compania Naţionala de Administrare a Infrastructurii Rutiere sa achite cu celeritate sumele facturate de catre constructor si sa faca in cel mai scurt timp posibil testele si masuratorile premergatoare receptiei tronsonului„, au transmis cei de la Asociatia Pro Infrastructura.
Autoritatile vorbesc de la inceputul anului ca vor deschide in 2019 undeva intre 120 si 180 de km de autostrada, dar in realitate doar cei 43 de km de pe Lugoj – Deva, Loturile 3 si 4, au sanse reale de a fi date in circulatie.
Lotul 3 ar putea fi deschis circulatiei din vara, in timp ce Lotul 4 ar putea fi inaugurat in toamna.
Cu cele doua loturi deschise, soferii vor putea practic circula de la Sibiu pana la granita cu Ungaria la Nadlac pe autostrada, mai putin pe o portiune de aproximativ 12 km intre Holdea si Margina, segment ramas in aer. Acolo va trebui realizata o sectiune de autostrada ce va contine la randu-i tuneluri pentru ursi, insa autoritatile nu au reusit inca sa incheie un contract pentru proiect si executie.