UPDATE! Cupa Banatului a fost castigata de o echipa de bucatari din Timisoara
Au avut cele mai multe sectiuni castigate de-a lungul celor doua zile de competitie si au castigat marele premiu: Cupa Banatului! Este vorba despre o echipa de bucatari din Timisoara, maestri in arta gatitului la un restaurant din oras.
Tomici Iota-Remus, Daniel Dragan Cucu si Nicolae Lung formeaza echipa castigatoare la Cupa Banatului in gastronomie 2011.
__________________________________________________________________________________
TIMISOARA. Ciorba de bolovani, paine coapta in test, cotlet de porc cu sos de banana, somon in forma de sah, ciurasco, sarmalute de miel, muchiulet de vita in dovleac. Acestea sunt doar cateva dintre mancarurile gatite cu iscusinta de bucatarii adunati la Cupa Banatului in gastronomie.
Cea de-a doua zi a intrecerii a inceput inca de la amiaza si s-a terminat spre seara. Timp de ore bune, bucatarii, amatori sau maestri deja in arta gatitului, au pregatit cu mare atentie bucate alese, doar doar conving juriul ca ei sunt cei mai buni.
Pe la cele cateva corturi amplasate pe platoul stadionului Dan Paltinisanu au trecut zeci de timisoreni, atrasi de mirosurile care mai de care mai ametitoare. „Aici facem zeama de linguri. Am pus linguri si sare acolo si fiecare bucatar a adus ce-a vrut si a pus in oala. Mai avem pita coapta in test umpluta cu afumaturi si ciorba de bolovani. Avem numai lucruri aiurite, dar bune bune, asa cum e si Banatul”, a spus pentru www.opiniatimisoarei.ro Uica Mihai, un timisean.
Un alt bucatar, venit tocmai din Ierusalim, le-a aratat timisorenilor ce savoare minunata poate avea prajitura de branza, dar si cotletul de porc cu sos de banana. Din meniu nu au lipsit orezul sau alte bucate „stropite” cu condimentele israeliene. Cateva corturi mai incolo, o bucatareasa timisoreanca pregatea cu atentie mancare argentiniana.
„Avem tocanita mexicana, somon in forma de sah si un ciurasco, cu muschi de vita. Sunt mancaruri din Argentina. Lumea e satula de produsele banatene, am vrut sa venim cu ceva nou in gastronomia romaneasca”, ne-a dezvaluit Marioara Vartop.
La Cupa Banatului in gastronomie au venit si bucatari din Pitesti. Un tanar talentat a gatit adevarate delicatase. „Avem muschiulet de vita, tinut intr-un mic bait pe baza de seminte de creson crude, care au tendinta spre hrean. Il facem pe bolovan incins. Am zis sa fim putini mai originali, sa nu facem pe plita. Mai avem muchiulet de vita pe baza de coriandru, pus in dovleac, cu putina smantana, branza topita. Am pus tot dovleacul la cuptor. Mai am un pastrav, pe care o sa il fac la gratar, dar il voi inveli in frunze de hrean si in crengute de brad, sa se inabuse”, a marturisit pentru www.opiniatimisoarei.ro Cristi Papusoiu.
Pestele a fost si baza altor bucatari. „Facem somon cu sos de tahina. Se serveste doar cu sosul, este un antreu cald. Am mai pregatit sarmalute de miel in frunze de vita de vie, muschiulet de porc cu branza de capra, invelit in bacon”, a spus Calin din Timisoara, un alt maestru in arta gatitului.
Din meniurile altor bucatari, fie ei profesionisti sau nu, au facut parte si papricasurile. Cei din juriu au fost mai mult decat multumiti de delicioasele gustari, iar timisorenii au iesit in fata cu bucatele pe care le-au pregatit. In prima seara, o echipa din Timisoara a castigat nu mai putin de trei cupe, pentru fiecare sectiune in parte.
„Anul trecut a mai fost un concurs aici la Timisoara. Vreau sa va spun ca anul acesta se vede clar ca si-au dat interesul mult mai mult. Au venit cu preparate traditionale, ceea ce este foarte important pentru aceasta zona, pentru ca o pune in valoare. Vad un interes major al tinerilor, ceea ce este din nou interesant. Cel mai important lucru si ce au castigat ei cel mai mult a fost ca au venit aici. Noi trebuie sa invatam unii de la ceilalti, iar intr-o competitie sunt invinsi si invingatori”, a explicat pentru www.opiniatimisoarei.ro Cornelia Ghisoi, singura femeie din SE Europei cu distinctia lady chef, vicepresedintele Asociatiei Bucatarilor si Cofetarilor din Romania.
Somelierii au avut si ei locul lor la Cupa Banatului in gastronomie. Au organizat degustari pentru public si i-au invatat pe timisoreni cum se recunoaste un vin bun, au prezentat tehnici de servire, precum si tehnici de sabrare. Pe parcursul concursului bucatarilor, timisorenii au putut lua parte la concursuri care mai de care mai inventive: de spalat tava in care sambata s-a gatit recordul mondial pentru cea mai mare mancare de fasole cu ciolan afumat, de spart oua si multe altele. Singurii care au avut de suferit au fost timisorenii care locuiesc langa stadion, care au fost nevoiti sa suporte fumul de la plitele si gratarele incinse. Festivalul gastronomiei din Timisoara isi inchide portile duminica seara, cu un concert Suie Paparude.
Foto: Dariana Dragos