In primul rand, primarii au aflat ca pot prelua de la Politia de Frontiera mai multe imobile, atat terenuri, cat si cladiri. In total este vorba despre 39 de imobile disponibile. Problema este ca mai sunt alte cateva imobile care nu sunt trecute in Cartea Funciara si nu se stie cine este proprietarul acestora.
„Unele cladiri sunt degradate, altele nu mai pot fi folosite deloc, dar cred ca desi cladirea nu mai e in picioare si terenul poate fi bun pentru administratia locala. Prin acest demers se doreste o descentralizare si la acest nivel”, a explicat Zoltan Marossy, subprefect al judetului Timis.
Primarii celor 19 localitati au mai aflat ca demersul de defrisare a fasiilor de teren de pe granita, demarat in urma cu 3 ani, va fi reluat in acest an. Potrivit subprefectului Marossy, Politia de Frontiera se va ocupa de defrisare, iar actiunea a si inceput deja.
Discutiile Politiei de Frontiera cu primarii au vizat si punctele de trecere a frontierei care pot fi deschise in perioada urmatoare.
„Fiind preocupati de Schengen, am tot refuzat sa deschidem noi granite spre exteriorul Europei. In acelasi timp si din Voivodina apar cereri de deschidere a noi frontiere”, a mai spus Marossy.
La Foeni, infrastructura este pregatita pentru deschiderea permanenta a punctului de trecere, iar acesta este pe locul intai pe listele posibilelor puncte de frontiera care se doreste a fi deschis permanent.
Pe locul al doilea se afla Valcani. Aici exista o cladire pregatita pentru deschidere permanenta, insa drumul este plin de gropi.
Pe al treilea loc pe liste prioritatilor se afla localitatea Lunga (Comlosu Mare) unde conditiile de infrastructura sunt acceptabile, insa nu exista fibra optica pentru internet, conditie impusa de Schengen.
„Nu vreau sa dau sperante nimanui, dar sper sa reusim sa facem pasi siguri pentru deschiderea acestor puncte de trecere a frontierei la granita externa a Europei”, a mai subliniat Zoltan Marossy.