TIMISOARA. S-au iscat tensiuni intre timisorenii care vor sa fie taiati copacii problema si cei care nu vor sub nicio forma sa mai fie retezat vreun arbore. O spune primarul Dominic Fritz, care anunta ca pentru asta face analize si propune solutii luate in urma discutiilor cu specialisti.
CITESTE SI: ‘Sa i se taie capul!’ Vremurile in care erau pedepsiti cu moartea cei care taiau copaci la Timisoara
Pentru inceput, administratia Fritz vrea sa intocmeasca o hotarare de consiliu local in care sa adune laolalta alte sase hotarari de consiliu local, deja aflate in vigoare. In plus, primarul spune ca isi doreste ca, de acum inainte, muncitorii care lucreaza la toaletarea copacilor sa urmeze cursuri de formare profesionala, ca sa fie siguri ca taie bine copacii. Acestia vor fi trimisi la ‘work-shop’-uri.
„Am avut mai multe discutii la Directia de Mediu despre felul in care se trateaza copacii in Timisoara. Am avut o intalnire si cu ASOP si lucram cu foarte multa energie pe un program cu care vrem sa ne asiguram ca corectiile in arborii si copacii din Timsioara sunt facute profesioniste. Acum elaboram un HCL privind aprobarea masurilor de protectie al materialului dendrologic si al spatiilor verzi de pe domeniul public al municipiului Timisoara in care incercam sa comasam toate reglementarile deja existente. Sunt 6 HCL- uri pe aceasta tema, cel mai vechi e din ’94, in care vrem sa le combinam pe toate si sa avem reguli clare despre cum sa protejam copacii. De multe ori corectiile se face cu personal care nu are calificarile necesare, si o sa incepem, am luat legatura cu mai multi experti din tara si din strainatate, nu exista foarte multi care au aceasta specialitate. O sa facem o serie de ateliere de lucru, de formare continua, cu personalul care lucreaza in teren si am inceput si un proces de reorganizare prin care inspectorii nostri de teren controleaza mai bine ce se face si au un catalog de criterii mai clare pentru comenzile acestor defrisari.
Primesc doua feluri de plangeri de la cetateni. Pe de o parte primim sesizari si plangeri de ce primaria inca nu a venit sa taie sau sa defriseze un anumit copac, ca deranjeaza, ca e periculos, ca bate in geam, ca interfereaza cu firele electrice. Asta e un gen de sesizare. Si celalalt gen de sesizare este ca de ce primaria a taiat? Si asta este tensiunea in care ne aflam si pe care putem s-o rezolvam doar daca avem niste criterii mult mai clare si o procedura profesionista prin care ne asiguram ca, daca se face o lucrare de corectie, se va face in mod profesionist. Asta inseamna ca nici nu mai tre sa ne fie frica sa dam o comanda atunci cand ni se cere, pentru ca momentan, eu sunt reticent sa trimit o echipa pentru ca nu stiu cum va arata copacul dupa interventie”, a spus primarul Dominic Fritz.
Pe de alta parte, edilul anunta ca sta sa inceapa licitatia pentru intocmirea Registrului Verde al orasului, pentru ca deocamdata, sustine el, Primaria nu stie exact cate spatii verzi are in oras. Si in acest caz, desi caietul de sarcini era finalizat inca din vara anului trecut, Dominic Fritz spune ca a fost nevoie sa intervina in el, pentru a fi sigur ca totul este in regula.
„Eu stiu ca caietul de sarcini este gata, o sa vad care este data lansarii licitatiei, dar este iminent. M-am consultat si cu specialisti, sa ma asigur ca caietul de sarcini este in regula. Am mai lucrat si noi sa completam si sa ne asiguram ca calitatea caietului de sarcini este asa cum trebuie. A mai trecut si pe la mine”, a spus Dominic Fritz.
In registrul verde trebuie sa figureze fiecare parc in parte, cu suprafata pe care o are si cu toate soiurile de plante existente, fiecare scuar, fiecare spatiu verde din oras. De asemenea, in registru trebuie trecut fiecare copac in parte, cu inaltimea pe care o are, diametrul si starea in care se afla.