In 31 octombrie, Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Curtea Constitutionala in vederea solutionarii conflictului juridic de natura constitutionala constatat in legatura cu refuzul Senatului de a pune in executare hotararea inaltei Curti de Casatie si Justitie privind starea de incompatibilitate a lui Mircea Diaconu, scrie MEDIAFAX.
CSM arata in sesizare ca Senatul a refuzat sa puna in executare hotararea instantei prin care s-a confirmat, irevocabil, starea de incompatibilitate a senatorului PNL Mircea Diaconu, noteaza realitatea.net.
Consiliul superior al Magistraturii a sesizat Curtea Constitutionala in cazul lui Diaconu la solicitarea Agentiei Nationale de Integritate.
ANI arata ca a solicitat in mod repetat Parlamentului sa dispuna cu celeritate aplicarea prevederilor legale, ca urmare a deciziei definitive si irevocabile din 21 iunie a inaltei Curti de Casatie si Justitie, legata de starea de incompatibilitate a lui Diaconu.
„Prin Decizia nr. 3104/21.06.2012 definitiva si irevocabila a inaltei Curti de Casatie si Justitie privind pe senatorul Mircea Diaconu a fost mentinut ca temeinic si legal Raportul de evaluare nr. 5034/G/ll/2011 intocmit de Agentia Nationala de Integritate, prin care s-a constatat starea incompatibilitate in care s-a aflat. Decizia inaltei Curtii de Casatie si Justitie prin care a fost mentinut ca temeinic si legal Raportul de evaluare intocmit de Agentia Nationala de Integritate cu privire la starea de incompatibilitate a senatorului Mircea Diaconu, a ramas definitiva si irevocabila la data de 19.06.2012”, preciza ANI in adresa trimisa CSM.
Potrivit ANI, votul negativ exprimat de Parlament privind punerea in executare a deciziei instantei „afecteaza in mod grav statul de drept si principiul constitutional al separatiei puterilor in stat”.
In 27 ianuarie 2011, ANI a sustinut ca senatorul liberal Mircea Diaconu este in incompatilbilitate din decembrie 2008, in conditiile in care, pe langa calitatea de parlamentar, acesta ocupa si functia de director-manager al Teatrului „C.I. Nottara” din Capitala, functie de conducere specifica unei institutii publice locale.
Consiliul National de Integritate (CNI), in calitate de garant al independentei operationale a Agentiei Nationale de Integritate, a cerut Senatului sa constatate incetarea calitatii de senator a lui Mircea Diaconu, dupa ce instanta suprema a hotarat ca a incalcat regimul incompatibilitatilor.
Plenul Senatului a respins in 30 octombrie solicitarea ANI privind incetarea mandatutului senatorului PNL Mircea Diaconu ca urmare a deciziei definitive a inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Traian Basescu a adresat in 12 noiembrie o solicitare conducerii Senatului in care cere reluarea dezbaterilor privind revocare din functie a senatorului PNL Mircea Diaconu.
„In virtutea atributiei constitutionale a presedintelui Romaniei de a veghea la buna functionare a autoritatilor publice, va semnalez ca prezenta solicitare cu privire la incetarea mandatului parlamentarilor impotriva carora au fost pronuntate hotarari judecatoresti irevocabile privind incompatibilitatea sau conflictul de interese, nu este o cerinta personala, ci este o conditionalitate asumata de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare. Avand in vedere acest aspect, ignorarea unei hotarari judecatoresti, prin votul dat de plenul Senatului, se va reflecta negativ in urmatorul raport de tara (MCV), cu consecinta grava a nerespectarii de catre Romania a angajamentelor asumate, atat in plan intern, cat si fata de partenerii nostri din Uniunea Europeana”, se preciza in adresa sefului statului.
Comisia juridica a Senatului a decis, marti, in unanimitate, sa isi mentina raportul initial in cazul senatorului PNL Mircea Diaconu, considerand ca reluarea votului privind constatarea incetarii mandatului acestuia poate fi facuta numai pentru motive temeinice, prin acordul liderilor grupurilor politice.