Conform actului normativ publicat in Monitorul Oficial din 15 februarie 2013, acest psiholog trebuie sa fie specializat in “psihologia muncii si organizationala” si va asigura consilierea psihologica, la cerere, a personalului curtii de apel si al instantelor din circumscriptia acesteia, in cazul confruntarii cu situatii critice, inclusiv de natura profesionala.
Astfel, Hotararea CSM nr. 48/2013 stipuleaza ca psihologul „sprijina presedintele Curtii de Apel”, prin exercitarea mai multor atributii, respectiv evaluarea cantitatii, calitatii si resurselor umane, in scopul reorientarii profesionale sau formarii anumitor abilitati profesionale, asigurarea asistentei psihologice a personalului instantelor judecatoresti, medierea conflictelor interpersonale care afecteaza calitatea relatiilor de munca, elaborarea programelor de dezvoltare organizationala, dar asigura si „antrenarea motivatiei intrinseci, capacitatii de memorare, capacitatii de autocontrol, abilitatilor comunicationale si optimizarea atentiei”.
Obligatia ca fiecare Curte de apel sa angajeze un psiholog a intrat in vigoare din data de 15 februarie 2013. „Judecatorii sunt extrem de suspiciosi in legatura cu acest psiholog al instantei, pentru ca este foarte posibil ca sub aceasta denumire sa fie angajat un colaborator al serviciilor secrete. Nu cred ca cineva va apela la acest gen de asistenta psihologica, intrucat discutam despre oameni maturi, care-si rezolva personal problemele”, ne-a declarat confidential un magistrat din Palatul Dicasterial.