Doua articole publicate de Opinia Timisoarei in primavara anului trecut, in care s-au prezentat o serie de abuzuri si hotarari discretionare ale primarului localitatii Banloc, Cornel Tota, au atras atentia Camerei de Conturi a Judetului Timis, care a declansat un control amanuntit si a verificat toate dezvaluirile facute de ziarul nostru. Rezultatul acestor investigatii a fost cuprins intr-un raport de audit financiar redactat pe nu mai putin de 47 de pagini, iar sub semnaturile directorului Camerei de Conturi Timis, Ionel Stefan, si a adjunctului sau, Ioan Condan, sunt insiruite abateri si ilegalitati care au provocat prejudicii evaluate la cateva milioane de lei.
„Valoarea operatiunilor care constituie abateri a fost estimata in suma de 3.299.301,35 lei, ca urmare a raportarii prin contul de executie a unor drepturi constatate din venituri proprii ale bugetului local pe anul 2010 mai mari decat cele inregistrate in balanta de verificare contabila“, spun controlorii Curtii de Conturi, care identifica si cauzele care au stat la baza acestor abateri. „Nerespectarea in totalitate a prevederilor legale privind conducerea contabilitatii creantelor bugetare, inchiderea conturilor contabile, precum si neefectuarea lunara a punctajului intre evidenta tehnico-operativa si evidenta contabila“…
Primarul a achizitionat imobile si terenuri din Banloc la preturi mai mici cu 105.471 de euro
Echipa de control fiscal a verificat, in primul rand, modul in care au fost atribuite contractele de achizitie publica si, mai mult, caracterul tranzactiilor prin care primarul Cornel Tota si sotia sa, Maria Tota, au achizitionat mai multe cladiri si terenuri din patrimoniul public al comunei. in primul rand, este vorba despre contractul autentificat sub nr. 1703/10 iulie 2008 de catre notarul Ana-Stefania Ciobanu, prin care se parafeaza achizitionarea de catre primarul Cornel Tota a unui teren intravilan in suprafata de 10.299 mp, contra sumei modice de 18.695,25 lei. in conditiile in care terenul apartinea Primariei Banloc, iar primarul nu putea fi si vanzator, si cumparator, domnia sa l-a imputernicit pe Ion Bizian sa reprezinte interesele comunitatii in calitate de administrator public.
In vederea taxarii, bunul a fost evaluat conform expertizelor intocmite pentru Camera Notarilor Publici Timisoara la suma de 182.500 lei, adica de zece ori mai mult decat pretul achitat de primar. Alte doua tranzactii au fost cele cu numerele 2277 si 2278, autentificate in aceeasi zi, 23 octombrie 2008, de notarul public Camelia Lacatus. Ambele contracte de vanzare-cumparare consfintesc trecerea in proprietatea cetateanului italian Pietro Baldelli a nu mai putin de… cinci imobile din Banloc. Astfel, prin contractul nr. 2277, sotii Cornel si Maria Tota vand SC Roman Green SRL, reprezentata de Pietro Baldelli, imobilele situate in Banloc la numerele cadastrale 2978/1/11 si 2978/1/10/a/2, in suprafata de 1557 mp, respectiv 7350 mp.
Pretul tranzactiei a fost de numai 31.759 de lei, echivalentul a 8.844 de euro. in aceeasi zi, alte trei imobile din Banloc sunt vandute italianului amator de chilipiruri imobiliare. De aceasta data, un pic mai scump. Asadar, aceleasi doua persoane, sotii Cornel si Maria Tota, vand imobilele cu numerele cadastrale 2978/1/11, 2978/1/14/a/1 si 2978/1/10/b, cu suprafetele de teren aferente de 10.299 mp (al doilea) si 3403 mp (al treilea), contra sumei de 196.867 de lei. La pretul zilei, echivalentul a 55.000 de euro.
„Din verificarea contractelor de vanzare-cumparare, echipa de audit a luat act ca notarul public Ciobanu Ana Stefania a evaluat terenurile vandute de Primaria Banloc catre Tota Cornel si Tota Maria la suma totala de 410.980,80 lei.Din compararea valorii totale luata in calcul de notarul public in vederea stabilirii taxelor notariale cu valoarea totala de vanzare-cumparare a terenurilor stabilita prin rapoate de evaluare a rezultat o diferenta in plus de 105.471 euro“, constata expertii Curtii de Conturi.
Contracte de achizitii publice atribuite direct si nelegal in valoare de aproape un milion de euro
Si la capitolul atribuirea contractelor de achizitii publice au fost descoperite deficiente majore. Mai exact, in perioada 2007 – 2010 au fost atribuite contracte de achizitii publice in suma de 3.882.008 lei „fara respectarea in totalitate a prevederilor legale in vigoare, cu implicatii directe privind angajarea, lichidarea, ordonantarea si plata cheltuielilor in cauza“, se precizeaza in raport. Printre firmele care, de-a lungul anilor, au beneficiat de atribuirea unor contracte a caror valoare au depasit suma limita de 10.000 de euro se numara S.C. Meridianul Deta SRL, cu care s-au semnat contracte de aproape 165.000 de euro, S.C. Chinco Impex SRL Voiteg, S.C. R&B Design Construct SRL Giroc si S.C. Agis Construct SRL Timisoara, care au obtinut lucrari in valoare totala de 3.616.808 lei. Ca un semn al discretionarismului cu care s-a taiat si spanzurat din banii publici, dupa cum a constatat echipa de audit „toate contractele de achizitii publice incheiate la nivelul Primariei Banloc nu au fost vizate de control financiar preventiv propriu“.
La finalul controlului, Camera de Conturi a Judetului Timis a decis punerea in executare de catre primarul Cornel Tota a nu mai putin de 28 de masuri, prin care sa se recupereze prejudiciul la bugetul local si sa se faca ordine in documentele financiar-contabile. „Nerecuperarea prejudiciilor, ca urmare a nedispunerii si neurmaririi de catre conducere a masurilor transmise de Curtea de Conturi constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani“, se mai mentioneaza in raportul de audit. in ciuda incercarilor noastre, pana la ora redactarii materialului nu am reusit sa obtinem opinia primarului Cornel Tota vizavi de rezultatul acestui control.