Brazii artificiali si ecologia nu au nimic in comun, desi primul gand ca sa ne luam un asemenea bradut ne trimite la ecologie. Nu este decat o iluzie, pentru ca acestia sunt facuti din clorura de polivinil, adica PVC-ul pe care il stim cu totii.
Acesta este un produs petrolier si poate contine plumb si alte substante daunatoare, atrage atentia National Geographic. Mai mult, potrivit unui studiu american, circa 80% dintre brazii artificiali sunt produsi in China.
Care este legatura? Este simplu – In China, mare parte din electricitatea necesara inclusiv la fabricarea brazilor de plastic este produsa din carbune, una dintre cele mai poluante moduri de obtinere de energie.
Apoi, brazii trebuie transportati. Asta se face cu ajutorul vapoarelor, care consuma combsutibil si polueaza la randul lor. Un argument in favoarea bradului artificial este ca acesta poate fi refolosit.
Insa un alt studiu arata ca, in mediu, o familie foloseste acelasi brad artificial doar cinci ani, dupa care il schimba.
In schimb, arata National Geographic, cumparand un brad natural, americanii, de pilda, sustin o industrie care ofera 100.000 de locuri de munca. Pe langa asta, exista mari avantaje ecologice. Luand exemplul Americii, se arata ca in cele 12.000 de pepiniere cresc 400 de milioane de brazi. Ceea ce inseamna ca sunt mai multi brazi decat populatia SUA. Calculele arata ca, la fiecare brad taiat si vandut, alti noua sunt lasati sa creasca in pepiniere, ajutand la purificare aerului.
Desi pare greu de crezut, brazi artificiali consuma mai multa apa decat cei reali. Cum e posibil? Trebuie sa ne gandim la cata apa foloseste fabrica de brazi din China in procesul de productie, sa adunam apa folosita de fabrica de PVC si apa folosita la extragerea petrolului.