Populatia trebuie sa respecte regulile sanitare, dar si autoritatile trebuie sa intervina mai prompt acolo unde nu se tine cont de ele. Acesta este mesajul medicului Dorel Sandesc de la Timisoara, presedintele Comisiei ATI din ministerul Sanatatii.
CITESTE SI: Peste 1.200 de noi infectari cu coronavirus si 38 de morti, in Romania. Avem 37 de cazuri noi si in Timis
Dupa inca o zi cu peste 1000 de nou infectati, doctorul Dorel Sandesc afirma ca regulile impuse sunt corecte, dar este nevoie de o interventie mai ferma a autoritatilor pentru ca acestea sa fie respectate.
„regulile sunt absolut corecte, sunt stiute, dar este inevitabil ca intr-o comunitate mare nu toata lumea sa le inteleaga si sa le respecte, de aceea rolul primordial revine autoritatilor care trebuie sa intervina cu mai mare seriozitate si fermitate pentru respectarea unor reguli absolut corecte si benefice. Aici suntem deficitari in aceasta faza a epidemiei, pentru ca daca la inceput masurile au fost luate precoce si ferm si rezultatele s-au vazut, iata ca acum, cand avem printre cele mai multe cazuri in Europa, masurile la noi se iau cu mai putina fermitate. In multe tari din Europa, purtarea mastii este obligatorie si, daca esti prins fara masca, esti amendat pe loc„, a spus medicul intr-o interventie la Digi 24, preluata de ziare.com.
Dorel Sandesc indeamna la respectarea regulilor impuse de autoritati si pentru ca sistemul medical este slabit, si ar putea intra in colaps. Medicul s-a folosit si de legea antifumat, pentru a demonstra ca, daca se vrea, regulile pot fi respectate.
„In multe tari se intervine ferm astfel incat localurile publice, magazinele, alte centre, daca nu respecta aceste reguli sunt sanctionate, in Romania acest lucru se poate. Va aduc aminte de exemplul emblematic al legii antifumat, care a fost aplicat si respectat in totalitate…Daca nu se vor respecta aceste reguli, riscam ca intr-o perioada urmatoare, odata cu cresterea numarului de cazuri sa ajungem, agravarii epidemiei, sa ajungem din nou la blocarea activitatii, ceea ce este total nedorit si e o masura careia ma opun. Numarul pacientilor ar putea creste si ar putea crea o problema reala de management. Reusim sa ii primim inca pe acesti pacienti, dar reusim si pentru ca s-au facut niste lucruri in aceste luni de criza in domeniul ATI. S-au demarat programe guvernamentale, cu societatea civila prin care sute de ventilatoare si alte echipamente au fost distribuite spitalelor. Altfel, in mod cert acum vorbeam de o drama„, a mai spus Dorel Sandesc.
Va reamintim, la ultima raportare, in Romania au fost inregistrate 1269 de cazuri noi de infectare cu coronavirus si 38 de decese.
De asemenea, 476 de oameni sunt internati in stare grava in sectii ATI.