TIMISOARA. Aproximativ 60 de timisoreni merg aproape zilnic la singura sala dotata cu pereti de catarare din Timisoara. Este vorba despre un sport care se practica pur si simplu cu mainile goale, dar care este tot mai indragit de timisoreni.
La singura sala de acest gen din Timisoara sunt inscrisi circa 60 de abonati pasionati de acest nou sport. Majoritatea sunt copii si tineri. Sportul se invata de la varste fragede, de la 5 ani si este preferat de iubitorii de munte.
Acest sport nu este unul foarte costisitor in comparatie cu altele. Amatorii de catarari au nevoie de papuci speciali, espadrile, care costa intre 200 si 400 de lei perechea, insa le pot si inchiria la preturi de pana la 6 lei pe zi. De asemenea, mai e nevoie de praf de magneziu folosit pe maini pentru ca acestea sa nu alunece in timpul escaladarii. Un cub de praf de magneziu costa 9-10 lei si ajunge timp de o luna. Toate acestea se gasesc in magazinele de sport sau de inchiriat.
Totodata, cei care doresc sa se apuce de acest sport mai trebuie sa stie ca intrarea in sala de catarat pentru 1 zi cu tot cu echipamentul inclus costa 21 de lei. In acelasi timp, daca doresc sa inchirieze un saculet pentru depozitarea echipamentului la panou trebuie sa mai plateasca 10 lei pe luna.
Cei care doresc sa se apuce acum de acest sport, pentru prima data, pot urma cursuri de specialitate. Un astfel de curs este format din patru sedinte care dureaza fiecare cate doua ore si este structurat pe 3 nivele. Un astfel de curs, costa, in Timisoara, 150 de lei. Cei care vin pentru prima data la sala pot beneficia de un instructaj specializat, de 15 minute, gratuit.
„In Timisoara, acest sport este nou. Noi avem singura sala se acest gen din oras si am deschis-o acum 3 ani, Mai exista, in Timisoara, pereti de catarare la mall, insa in acest moment nu sunt administrati de nimeni, din cate stiu eu. Nu este un sport periculos ceea ce facem noi aici. E pur si simplu escalada. E totul asigurat, nimeni nu are de ce sa isi faca probleme ca isi pune viata in pericol“, a declarat Adrian Margea, managerul unei sali de escalada din Timisoara.
Amatorii de escaladari din Timisoara, dar si ceilalti din vestul tarii isi dau, cel mai des, intalnire la Herculane, acolo unde stanca este perfecta pentru sportul lor preferat si spun ca pentru ei o stanca abrupta este mult mai importanta decat vreun premiu castigat la vreo competitie de gen. Mai mult decat atat, cataratorii din Timisoara au desenat deja trasee pe muntii de la Herculane si spun ca abia asteapta ca vremea sa le permita sa iasa din nou pe munte pentru a desena alte trasee noi.