TIMISOARA. E sezonul ei, este periculoasa si ataca din iarba. Au simtit-o pe pielea lor zeci de timisoreni care au ajuns la spital, in ultima saptamana.
La Spitalul de Boli Infectioase Victor Babes din Timisoara, oamenii au facut coada dupa ce au descoperit ca au fost muscati de capuse.
„Din data de 1 mai pana acum am avut 31 de cazuri. Nu au fost cu boala Lyme, au fost doar cu intepatura de capusa si au venit pentru profilaxie”, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro medicul Virgil Musta, purtatorul de cuvant al Spitalului de Boli Infectioase din Timisoara.
Avand in vedere ca in aceasta perioada mai toata lumea iese la iarba verde, medicii recomanda ca, odata ajunsi acasa, atunci cand fac dus, oamenii sa se controleze, iar daca observa ca au fost muscati de capuse, sa mearga de urgenta la spital, si nu sa incerce sa le indeparteze singuri, pentru ca e riscant.
„Capusele nu se scot foarte usor, iar daca sunt rupte, risca sa ramana capul in tegument. Daca este scoasa de pe tegument mai repede de 24-72 de ore de la muscatura, in functie de marimea capusei, ele nu apuca sa elimine acea substanta, chiar daca sunt contaminate. Nu toate capusele sunt contaminate, insa daca sunt contaminate, inainte de 24 de ore nu pot sa elimine substanta. Ideal ar fi ca, daca ai fost la iarba verde, seara, cand faci un dus, sa te controlezi, dai cu mana pe piele si vezi daca simti ceva, mergi la medic sa ceri ajutorul. Asa e cel mai bine”, a completat pentru opiniatimisoarei.ro Virgil Musta.
Muscatura de capusa este nedureroasa, insa, odata ce aceasta patrunde in piele, apar simptome de slabiciune fizica, musculara, in cazuri rare chiar paralizie, simptome care dispar imediat ce capusa este inlaturata. Ce se observa cu ochiul liber este inrosirea locala, iar de regula pata rosie este si intarita, mancarime si senzatie de arsura. Ignorata, muscatura poate da stare de febra, amorteala si slabiciune, umflarea articulatiilor insotita de durere, greata si varsaturi.