Ne-am obişnuit cu absenteismul politicienilor de la dezbaterile din parlament sau cu moţăielile unora atunci când colegii lor dezbat legi sau alte subiecte importante pentru România. Este nefirescul devenit normalitate şi, atunci când întâlnim oameni politici serioşi, care îşi fac treaba, ni se pare ceva ieşit din comun.
Într-un top al prezenţei la vot în Camera Deputaţilor după trei ani şi jumătate de la învestire, clasamentul celor 10 deputaţi de Timiş este deschis de reprezentantul REPER, Daniel Toda. Acesta a votat de nu mai puţin de 5.442 de ori, cu o rată de prezenţă de 92%. Este urmat, la mare distanţă, de Alfred Simonis de la PSD şi Nicu Fălcoi, de la USR.
Surpriza neplăcută a acestui clasament este Cătălin Drulă, până de curând preşedintele USR, care ocupă poziţia penultimă, cu un procent de prezenţă la vot de numai 50,7%.
“Interesant este că ieşim în evidenţă atunci când ne facem treaba onest. Am fost prezent la dezbaterile din plen, la şedinţele comisiilor din care fac parte (cea de politică externă şi cea de tehnologia informaţiilor), am luat cuvântul atunci când am considerat necesar. Cu alte cuvinte, am făcut ceea ce am fost mandatat să fac” a explicat Daniel Toda cât se poate de simplu şi onest motivele pentru care conduce în topul deputaţilor activi din Timiş.
Însă, când vine vorba de activitatea colegilor, Daniel Toda este tranşant: “Majoritatea, inclusiv cei din partide care se doresc reformatoare, progresiste, uită care este, de fapt, “jobul” lor. Cetăţenii nu ne-au mandatat să ne certăm în studiouri de televiziune, nici să lucrăm cu ranga. Am fost aleşi în parlament să legiferăm: să propunem acte normative, să le dezbatem, să le amendăm, să le votăm sau să le respingem. Au fost legi care au trecut cu două-trei voturi diferenţă. Dacă toţi deputaţii opoziţiei ar fi fost prezenţi la momentul votului, probabil nu ar fi trecut toate proiectele toxicei coaliţii PSDNL.”